De voetbalwereld blijft doordraaien

Zotte transfers, aflevering elvendertig

donderdag 03/09

'The lunatics have taken over the asylum'. In 1982 was het een bescheiden hit voor Fun Boy Three. Vandaag lijkt dit hét Leitmotiv van de internationale voetbalwereld geworden. Ondanks de al bijna zeven jaar aanslepende economische crisis, de hoge werkloosheidscijfers en de invoering van Financial Fair Play, dat in theorie clubs ertoe zou moeten verplichten om de tering naar de nering te zetten en slechts een beperkt verlies te lijden, draait de mallemolen ook deze zomer op volle toeren.

 

De festiviteiten werden ingezet met de overgang van de twintigjarige Raheem Sterling van Liverpool naar Manchester City. Sjeik Mansour zocht in zijn jas naar wat zakgeld en vond 43,8 miljoen pond, oftewel 63 miljoen euro. Als we die som even parkeren en kijken naar zijn actuele marktwaarde, zien we op de betrouwbare site www.transfermarkt.co.uk dat die 28 miljoen pond bedraagt (40,3 miljoen euro). Met andere woorden: City betaalde meer dan een derde te veel voor Sterling en dat voor een jongeling die na een uitstekend eerste seizoen de afgelopen jaargang grotendeels wegdeemsterde.

Dure Benteke

Half juli werd Christian Benteke voor zes weken de duurste Belgische voetballer ooit. Liverpool - dat nu toch wat geld op de rekening had staan na de verkoop van Sterling - vermeed langdurige discussies en betaalde de contractueel bedongen afkoopsom van 46,5 miljoen euro aan Aston Villa. Marktwaarde van Benteke is 20,2 miljoen, wat op zich al ruim geschat is voor een spits die weliswaar clubtopschutter was bij een Engelse degradatiekandidaat, maar die bij de Rode Duivels vooral opvalt door talloze doelkansen de nek om te wringen. Liverpool betaalde dus 2,3 keer de werkelijke waarde van Benteke.

En dan is er nu de transfer van Kevin De Bruyne. Voor naar verluidt 74 miljoen euro en een maandwedde van meer dan een miljoen ruilt hij het groene shirtje van VfLWolfsburg met veel plezier in voor het lichtblauwe van Man. City. Marktwaarde van de rosse Rode Duivel: 1,6 keer minder dan zijn transfersom.

©Isosport
Liverpool betaalde voor Benteke 46,5 miljoen euro aan Aston Villa.Zijn marktwaarde is -ruim geschat- 20,2 miljoen
De waanzinnige sommen tonen aan dat ethiek en realiteitszin ver zoek zijn in het voetbalwereldje

Deze waanzinnige sommen tonen aan dat ethiek en realiteitszin ver zoek zijn in het voetbalwereldje. Het gaat om prestige, de concurrentie de loef afsteken, nationaal en internationaal trofeeën behalen. Dat mag iets kosten. Dat mag de financiën van de club flink in het rood zetten. Dat mag de toekomst op het spel zetten. Ofwel zit er een rijke Rus of Arabier aan de kassa (zoals bij Chelsea, Man. City, PSG en AS Monaco), ofwel gaat het om clubs die 'too big to fail' zijn (genre Real Madrid en FC Barcelona), ofwel is er net een lucratieve uitgaande transfer geweest en mag het pas geïncasseerde geld weer rollen (denk aan Tottenham twee jaar geleden na de verkoop van Gareth Bale of Liverpool vorige zomer na het vertrek van Luis Suárez).

De Reds hebben trouwens een opmerkelijke voorgeschiedenis wat lukrake snelle transfers betreft: toen in de winter van 2011 Fernando Torres naar Chelsea vertrok (voor 63 miljoen euro) werd vliegensvlug Andy Carroll gehaald voor de ronde som van 40 miljoen euro. De Engelsman faalde en speelt inmiddels bij het veel lager geklasseerde West Ham United, waar hij alweer revalideert na een ernstige blessure. Met de 81 miljoen die FC Barcelona neertelde voor Suárez werden o.a. Mario Balotelli en Ricky Lambert naar Anfield gelokt. Balotelli bewees andermaal dat hij een ongeleid projectiel is, ongeschikt voor topvoetbal, en Lambert is duidelijk aan uitbollen toe. En nu mag dus Christian Benteke proberen de Kop te begeesteren. Verdomd zware erfenis voor de al bij al beperkte voetballer die hij is. Zeker met een prijskaartje van 46,5 miljoen euro op zijn hoofd.

Premier League neemt voorsprong

 

Veel heeft natuurlijk te maken met het tv-contract dat begin dit jaar werd afgesloten en waarbij de Premier League vanaf het seizoen 2016/2017 in totaal naar schatting 11,6 miljard euro zal opbrengen over de drie daaropvolgende seizoenen, dat is omgerekend 10,2 miljoen euro per wedstrijd. Ter vergelijking: het huidige contract, dat nog één jaar loopt, bracht 'slechts' 4,35 miljard op. Dat betekent dat de inkomsten van de Engelse eersteklassers opeens serieus worden opgevijzeld vanaf volgende zomer. Sinds de start van de Premier League in 1992 is het voetbalcontract vermenigvuldigd met factor 27. En het einde lijkt nog niet in zicht. Wat Premier Leagueclubs per week aan tv-gelden incasseren, ontvangen clubs uit de Jupiler Pro League over een heel seizoen.

Wat Premier Leagueclubs per week aan tv-gelden incasseren, ontvangen clubs uit de Jupiler Pro League over een heel seizoen.

Deloitte & Touche berekende dat na het seizoen 2013/2014, een jaar geleden dus, de totale omzet van alle twintig Premier League-clubs 3,898 miljard euro bedroeg. De Bundesliga volgt op ruime afstand met 2,275 miljard euro. In de Premier League bedroeg de totale loonmassa een jaar geleden 2,64 miljard euro. Als je ervan uit gaat dat alle clubs samen zo'n 600 geregistreerde spelers tellen, dan spreek je over een gemiddeld jaarloon van 4,4 miljoen euro. Manchester City is de best betalende sportclub ter wereld, over álle clubs in álle sporten bekeken, met een gemiddeld weekloon van meer dan 125.000 euro per speler.

Grote vrees is dat de enorme verschillen qua inkomsten uit tv-rechten ervoor zullen zorgen dat clubs uit de Premier League in staat zijn om zowat eender wie naar het eiland te lokken. De afkoopsom voor Lionel Messi bedraagt momenteel 262 miljoen euro. Dat wordt stilaan een haalbare kaart voor pakweg Manchester United. Cristiano Ronaldo en Gareth Bale, beiden Real Madrid, zijn te koop voor de ronde som van één miljard euro. Dat lijkt voorlopig nog onhaalbaar, al weet je maar nooit.

De afkoopsom voor Lionel Messi bedraagt momenteel 262 miljoen euro. Dat wordt stilaan een haalbare kaart voor pakweg Manchester United

Zuivere Bundesliga bedreigd

Voetbal is al een hele tijd een business, maar het lijkt er steeds meer op dat het zakelijke gedeelte belangrijker is geworden dan het sportieve. De intocht van mecenassen is geen goede zaak voor de sport. Het heeft kunstmatige topclubs als Chelsea, Man. City en PSG opgeleverd. De Rus Dmitri Rybolovlev spreekt zijn fortuin aan om van AS Monaco een Europese topper te maken. De Monegaskische club speelt haar thuiswedstrijden voor 7.820 toeschouwers, dat zijn er gemiddeld net iets meer dan Cercle Brugge en net iets minder dan KV Kortrijk afgelopen seizoen. Dat maakt dat deze club van niets twee jaar geleden de toenmalige beste spits van de wereld, Radamel Falcao, kon kopen en dat die speler nu al voor het tweede opeenvolgende seizoen voor een flinke som wordt verhuurd aan een Engelse club, eerst Manchester United, nu Chelsea.

De Bundesliga, zowat de enige Europese competitie die correct geleid wordt, dreigt nu het slachtoffer te worden van haar zuivere aanpak

In de zomer van 2013 gaven PSG en AS Monaco samen meer uit dan de achttien Duitse eersteklasseclubs bij elkaar opgeteld. Zo kan het dat de Bundesliga, zowat de enige Europese competitie die correct geleid wordt — geen aandeelhouders die meer dan 49% van de club bezitten, verplichte supportersparticipatie, strenge normen qua financiën — en die het hoogste gemiddelde toeschouwersaantal heeft met 43.625 per wedstrijd, ruim 7.000 meer dan de Premier League, nu het slachtoffer dreigt te worden van haar zuivere aanpak. Dit is de wereld op zijn kop. En net nu verlaat 'onze' Kevin De Bruyne Duitsland om bij de 'nouveaux riches' van de Premier League te gaan spelen.

20 jaar na Bosman

 

Op 15 december zal het precies twintig jaar geleden zijn dat het Bosman-arrest werd geveld, een Europees vonnis dat voetballers moest toelaten om andere oorden op te zoeken wanneer hun contract was afgelopen, een doodnormale zaak bij contracten van bepaalde duur. Vóór die datum waren voetballers lijfeigenen, eigendom van clubeigenaren die hen als onderdeel van hun zakenportefeuille beschouwden. Vandaag is een voetballer nog altijd een lijfeigene, maar dit keer behoort hij tot een makelaar of een investeringsfonds. Slaven op noppen zijn het, zij het dat ze er niet echt armer op zijn geworden en dat ze — zoals de Amerikaanse entertainer Liberace ooit schertsend zei — elke dag huilend naar de bank wandelen (om hun zuurverdiende centen te tellen).

In mijn boek '£X€£$$ United. Het geld van het voetbal', dat half oktober verschijnt, probeer ik de gekke voetbalwereld in kaart te brengen. Je moet voorwaar echt al van het spelletje houden om nog voetbal'liefhebber' te kunnen blijven in deze omstandigheden.

  

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.