Fietsen, een feest!

Tips van Toon Claes om ten volle van het fietsen te genieten (afl. 2)

woensdag 13/01
Eddy Merckx©Bert De Deken

Fietsen is véél meer dan techniek en trainingsschema’s. Voor veel mensen wordt fietsen een levensstijl, een onverbrekelijk stuk van zichzelf. Competitiefietsen staat bekend als een zeer zware sport, maar recreatief fietsen moet vooral plezierig zijn. Voor de beginner komt het er in hoofdzaak op aan om zich niet op te blazen, noch fysiek, noch mentaal. Een goede ‘moral’ is voor iedere fietser van groot belang. Met een frisse kop rijd je op wolkjes. De volgende tips geven jou vleugels.

 

 

 

Mon Ventoux Sporta

Tip 5: Wees voorzichtig

Overbelastingsletsels, waarmee lopers al eens hebben te kampen, zijn zeldzaam bij fietsers. Voor hen schuilt het risico in valpartijen. En de gevolgen van zo’n buiteling zijn helaas niet altijd banaal. Dodelijke ongevallen vormen geen uitzondering en fietsers zijn zich daarvan dikwijls te weinig bewust. De boutade zegt dat er twee soorten fietsers zijn: deze die gevallen zijn en deze die gaan vallen. Probeer daarom de risico’s te beperken.

Rijd als beginnende fietser niet direct mee in grote groepen, maar verhoog al doende je behendigheid. Concentreer je steeds goed op de weg. Een put in het wegdek, een steen, een losliggende tak, een kat… kunnen de pret grondig vergallen. Houd het stuur niet nonchalant vast. Controleer voor elke trip of je wielen goed vastzitten. En vergeet natuurlijk je helm niet. Als fietser ben je de zwakke weggebruiker. Eis daarom de weg niet op, rijd defensief.

Er zijn twee soorten fietsers: deze die gevallen zijn en deze die gaan vallen. Probeer daarom de risico’s te beperken

Tip 6: Geniet

Sporten is een ernstige zaak voor je gezondheid, maar is op zichzelf geen ernstige zaak. Maak daarom van elke sportbeleving een feest. Op de fiets is dat niet moeilijk. Je moet gewoon je ogen de kost geven en leuke dingen opzoeken. Verwonder je over het zicht dat Moeder Natuur je aanreikt. Laat je toch eens verleiden om op dat mooie terras een stop in te lassen. Maak gerust een omweg naar een bezienswaardigheid. Leer je fietsmakkers van je groep kennen. Knoop met ieder een gesprek aan. Leer andere dingen. Verken nieuwe horizonten. Lach en zoek het plezier op.

Soms verdenk ik mezelf ervan dat ik het louter doe voor de streekbiertjes na de rit. Sport en plezier zijn als eeneiige tweelingen: je kunt en mag ze niet scheiden! 

Sporten is een ernstige zaak voor je gezondheid, maar is op zichzelf geen ernstige zaak

Tip 7: Maak het sociaal

Zoek actief naar gezelschap. De mens is een sociaal dier, de fiets is een ideaal bindmiddel. Samen sporten is gezellig en vooral stimulerend. Fietsen is de sociale sport bij uitstek. In een groep kan je schuilen en wordt het individuele fietsniveau minder belangrijk. We vinden al te dikwijls uitvluchten om toch maar niet uit die luie zetel te moeten komen. Meest klassieke smoes is het tijdsgebrek, maar vaak wordt ook het weer aangehaald, of het slechte gevoel, geen goesting… Alle voorwendsels zijn goed. Maar eens je met iemand hebt afgesproken, gebeurt er iets heel geks. Het ontbreekt je aan tijd of zin, maar bij het besef dat je fietsmakker op je wacht, spring je toch op je fiets.

En elke keer je je de inspanning hebt getroost, heb je er gegarandeerd weer zó van genoten. “Goed dat we toch geweest zijn”, is in fietskringen een geijkte afscheidszin. Alleen is maar alleen. Samen is het plezanter én meer motiverend.

 

“Goed dat we toch geweest zijn”, is in fietskringen een geijkte afscheidszin

Tip 8: Investeer

Systematische sportbeoefening moet een belangrijke plaats in je leven krijgen. Geef het daarom die plaats, niet alleen in je tijdsschema, ook in je portefeuille. Verwen jezelf met een behoorlijke fiets en fietskledij. Vraag hierover goede raad aan je fietsenmaker.

Je zal ontdekken dat de fietswereld een microkosmos van steeds toenemende gadgets is, de ene al nuttiger dan de ander. Je zal gaandeweg het plezier en comfort van handschoentjes, been- en mouwstukken, speciale zonnebril, overschoenen, spatbordje, fietscomputer, hartslagmeter … ontdekken, hele winkels vol. Koop echt niet alles tegelijk, je hebt immers een hele carrière voor de boeg.

Jezelf eens verwennen of laten verwennen: het geeft telkens weer een ferme kick en is uitstekend voor de ‘moral’! De mooiste investering is ongetwijfeld een fietsvakantie. Daarvan geniet je maanden erna nog van.

Verwen jezelf met een behoorlijke fiets en fietskledij

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.