Fit op het werk rendeert

Barbara Torfs schrijft boek om bedrijven gezonder en dus gelukkiger te maken

woensdag 20/12

Eerlijk is eerlijk… Terwijl ik Barbara’s boek begin te lezen, maak ik me al meteen schuldig aan sedentair gedrag. Dat pak amandelspeculoosjes en die koffie passen ook niet helemaal in de visie van “Beweging werkt - Sleutels voor een duurzaam bewegingsbeleid op de werkvloer.” Als freelance journaliste ben ik zowel werkgever als werknemer. Op beide vlakken inspireerde Barbara me met haar menselijke en enthousiaste kijk op beweging en gezondheid.

Barbara Torfs werkte 21 jaar lang als directeur marketing en communicatie bij Schoenen Torfs, waar ze in 2014 ‘Fit@Torfs’ mee lanceerde, een aangepast beweegprogramma voor de medewerkers bij Torfs. Zo leerde ze Brecht Buysschaert van Springbok Coaching kennen en ontdekte ze haar roeping. In februari dit jaar maakte ze de overstap naar het coachingbedrijf.

In “Beweging werkt” vertelt Barbara eerst haar eigen verhaal. Over hoe ze als kind bij de scouts al haar energie kwijt kon en over hoe ze er altijd van droomde turnjuf te worden. Met dat doel voor ogen trok ze naar het “Sportkot” in Leuven, waar ze haar diploma behaalde.

Toch toont Barbara dat ook zij maar een mens is: “Het heilige vuur van de sport heeft niet altijd in mij gebrand. Na mijn studies werden mijn sportieve activiteiten naar het diepvriesvak van het leven verbannen.” Ook voor mij heel herkenbaar: life gets in the way. Barbara voelde dat ze een echte klik nodig had, en die bood haar echtgenoot Hans in de vorm van een koersfiets.

 

Bewegen in verbinding en verbinden in beweging

Al snel ervoer ze hoe groot de impact van bewegen op haar fysieke én mentale gezondheid was. “Hoe meer mijn conditie verbeterde, hoe beter ik psychisch en emotioneel functioneerde, hoe beter mijn leven werd. Kortom, door geregeld te bewegen, werd ik gelukkiger.”

Het is vanuit die eigen ervaring dat Barbara bedrijven en hun werknemers wil aanzetten om beweging de plaats te geven die het verdient: “Mijn enige betrachting is om je – zonder een zweem van betutteling – te prikkelen om te leven op een manier die je gelukkiger maakt.” Je voelt dat ze gelooft in wat ze uitdraagt en dat werkt aanstekelijk.

Bovendien hoef je geen topsporter (in spe) te zijn om te bewegen volgens Barbara. Ze benadrukt dat het leuk moet blijven en dat je niet mag overdrijven: “Gewoon gezond doen, is ook al goed. En als je meer dan gewoon wil, pak dát dan ook gezond aan.” Verder moedigt ze aan om samen te bewegen. Haar credo is immers: “Bewegen in verbinding en verbinden in beweging.”

“Hoe meer mijn conditie verbeterde, hoe beter ik psychisch en emotioneel functioneerde, hoe beter mijn leven werd. Kortom, door geregeld te bewegen, werd ik gelukkiger" - Barbara Torfs

10 sleutels die je bedrijf in beweging zetten

Barbara accentueert in haar boek hoe belangrijk het is de gezondheid van je medewerkers ter harte te nemen. Mensen spenderen een groot deel van hun leven op hun werk en dus is het allereerst de verantwoordelijkheid van het bedrijf om goed voor hen te zorgen. Dat is een no-brainer voor Barbara: “De bekommernis over de gezondheid van iedere medewerker maakt gewoon integraal deel uit van de dagdagelijkse normale verantwoordelijkheid van een bedrijf en moet veel dieper geworteld zijn dan elke overtuiging over duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Gezonde medewerkers zijn gewoon ook gelukkigere medewerkers, wat economisch gezien dan weer voordelen biedt. “En een fit bedrijf rendeert beter. Elke euro die een bedrijf in de gezondheid van zijn medewerkers investeert, zou na een paar jaar 3 tot 5 euro opleveren,” vertelt Barbara. Wanneer mensen van verschillende afdelingen samenwerken om een beweegproject uit de grond te stampen, scherpt dat de creativiteit aan en vergroot het de verbinding in het bedrijf.

Ook de samenleving in het algemeen vaart er wel bij. We scoren als Vlaamse bedrijven namelijk echt niet goed: zo’n 78% van de medewerkers haalt de beweegnorm (minstens 30'/dag een matig fysieke inspanning leveren) niet en meer dan de helft is te dik .

Reden genoeg dus om als bedrijf aan de slag te gaan met een beweegproject. Barbara’s “Beweging werkt” biedt alvast tien sleutels om eraan te beginnen. Ik ga na het lezen van dit boek in elk geval een hartig woordje met mezelf spreken…

"Elke euro die een bedrijf in de gezondheid van zijn medewerkers investeert, zou na een paar jaar 3 tot 5 euro opleveren" - Barbara Torfs
Het boek “Beweging werkt – Sleutels voor een duurzaam bewegingsbeleid op de werkvloer” (29,99 euro) is een uitgave van Uitgeverij Pelckmans en is te koop via www.pelckmanspro.be.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.