Healthy Heart & Soulfood

Gevulde koolbladeren met bulgur, amandelen en paprika

maandag 20/01

Dit feestelijke gerechtje is iets arbeidsintensiever, maar het is dan ook verrassend, origineel en bovendien super smaakvol en gezond! Voor de gevulde koolbladeren liet ik me inspireren door de Turkse keuken waar gevulde wijnbladeren een echte delicatesse zijn. De koolbladeren die ik hier gebruik zijn ontzettend makkelijk op te rollen en ze verpakken de overheerlijke bulgur als smakelijke cadeautjes. Bovendien is het gerecht volledig vegan, dat wil zeggen dat er geen dierlijke producten in verwerkt zijn. Goed voor de planeet en ons lichaam! Smakelijk.

Bereidingstijd:  60 minuten
 

Ingrediënten voor 4 personen (+/-15 rolletjes):

1 grote witte kool

2 groene paprika’s

180 gram bulgur

1 grote ajuin

2 grote teentjes look

1 citroen

60 gram rozijnen + 25 gram extra om te dresseren

85 gram geroosterde amandelen (ongezouten) + 25 gram extra om te dresseren

Handvol bladpeterselie

Handvol verse muntblaadjes

1/2 el kurkumapoeder

Snuifje kaneel

Snuifje pilipili

1 tl korianderpoeder

Olijfolie

1L groentebouillon

Azijn

Zeezout

 

Ingrediënten voor de tomatensaus:

1 grote ui

1 look

70 gram tomatenconcentraat

1200 gram tomatenblokjes uit blik (3 blikken)
Snuifje pilipili

1 tl korianderpoeder

Snuifje kaneel

1,5 el rietsuiker

Zeezout

Bereidingswijze:

Breng 1 liter groentebouillon aan de kook met 1/2 el kurkumapoeder. Van zodra het water kookt zet je het vuur zachter en voeg je de bulgur toe. Laat deze nu 8 à 10 minuten rustig koken totdat al het water is opgenomen. Zet dan opzij en laat afkoelen.

Verhit een royale scheut olijfolie in een grote, diepe pan en snijd de ui fijn. Fruit deze een vijftal minuten totdat ie glazig wordt. Snijd dan de groene paprika’s in kleine blokjes en voeg deze aan de pan toe. Kruid met een flinke snuif zeezout, een snuifje pilipili, een snuifje kaneel en 1 tl korianderpoeder. Voeg tot slot de geplette teentjes look toe.

Proef of de bulgur gaar is en doe deze dan in een grote mengkom. Voeg hier nu ook het paprikamengsel aan toe. Snijd de rozijnen in fijne stukjes en hak ook de noten grof. Verwijder de steeltjes van de bladpeterselie en hak deze tezamen met de munt fijn. Voeg dit allemaal toe aan de kom en meng goed ondereen. Proef of er nog kruiding nodig is, het mengsel mag zeker niet flauw smaken! Heb je het graag wat pittiger? Voeg er dan gerust nog wat pilipili aan toe.

Breng een ruime kookpot met water, een flinke scheut azijn en een stevige snuif zout aan de kook. Pel de kool voorzichtig. Begin hierbij met het lossnijden van de bladeren aan de onderkant. Zorg ervoor dat de bladeren niet scheuren en trek ze voorzichtig van elkaar. Laat een aantal bladeren koken maar niet teveel tegelijk, zorg ervoor dat ze nog genoeg ruimte hebben in de pot. Wanneer de bladeren doorzichtig zijn geworden zijn ze gaar. Dit duurt een 5- tot 8-tal minuten. Je hebt in totaal een 15-tal grote bladeren nodig.
Begin nu met het vullen van de bladeren. Vul ze voor 2/3 met het bulgurmengsel. Plooi de zijkanten iets naar binnen en begin dan met het oprollen van het blad. Leg de rolletjes opzij en begin inmiddels aan de saus.

Verhit een scheut olijfolie in een grote, diepe pan en zet deze op middelhoog vuur. Snij 1 ui in fijne stukjes en fruit deze een vijftal minuten totdat ze glazig worden. Voeg er dan 1 geplet teentje look aan toe en het tomatenconcentraat. Laat het geheel een vijftal minuten stoven en voeg er dan de 3 blikken tomatenblokjes, de kruiden en de rietsuiker bij. Laat de pan rustig pruttelen op het vuur terwijl je de rolletjes verder afwerkt. Proef goed of de saus eventueel nog extra kruiding nodig heeft.

Als je de bladeren één voor één hebt opgerold bak je ze nog even kort langs alle kanten aan in een pan met olijfolie. Zo kleuren ze mooi bruin en vormen er zich mooie blaasjes.

Schep een paar lepels saus op een mooi bord en leg hierop een drietal rolletjes. Werk af met nog wat versnipperde peterselie, noten en rozijnen, een snuifje zeezout en pilipili. Sprenkel er tot slot nog enkele druppels citroensap over. Heb je rolletjes over? Deze kan je makkelijk invriezen of koud eten als een lekkere lunch.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.