Healthy Heart & Soulfood

POMPOENQUICHE MET GEITENKAAS EN PIJNBOOMPITTEN

donderdag 24/09
Hanne Torfs

Een quiche is een voedzaam en makkelijk gerecht, waarin je heel wat restjes kan verwerken. Het mengsel van room, ricotta en eieren kan je hiervoor steeds als basis gebruiken. Ik maakte een quiche van pompoen met geitenkaas en honing omdat ik dat nu eenmaal een hemelse smakencombinatie vind, maar niets belet je om met heel wat andere ingrediënten te experimenteren.

 

pompoenquiche

Bereidingstijd:

25 min voorbereiding + 40 minuten in de oven

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
40 gram parmezaan
200 ml room
250 gram ricotta
200 gram geitenkaas
3 eieren
3 ajuinen
1 butternut pompoen
2 el tijm
25 gram krulpeterselie, fijngehakt
50 gram geroosterde pijnboompitten
honing
olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het bladerdeeg uit en leg het in een quichevorm. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Stop het een vijftal minuten in de reeds voorverwarmde oven.
Schil intussen de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne plakjes of kleine blokjes.

Verhit een pan met een scheutje olijfolie boven een middelhoog vuur. Bak de pompoen een achttal minuten in de pan of tot je hem makkelijk kan doorprikken met een vork.
Haal de pompoen uit de pan en zet opzij.

Schil de ajuinen en snijd in dunne ringen. Bak deze eveneens, net als de pompoen, in een pan met een scheutje olijfolie. Wanneer de ajuinen glazig en lichtjes bruin beginnen te worden, haal je ze van het vuur en zet ze opzij.
 

Meng in een kom de eieren met de ricotta, de parmezaan, de room en de kruiden (houd een beetje van de peterselie apart).
Doe hierbij de geroosterde pijnboompitten (4 minuten grillen op een ovenplaat of een minuutje bakken in een pan zonder olie terwijl je voortdurend roert). Voeg ten slotte de pompoen en de ajuinen toe en roer goed om.

Giet het mengsel over het bladerdeeg en leg of verkruimel bovenop de geitenkaas. Giet hier een beetje van de honing over en kruid met nog wat peper en zout.

Bak 40 minuten in een oven op 180°C of tot het mengsel vast geworden is en de geitenkaas lichtjes door de honing is gekarameliseerd. Werk af met wat peterselie. 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.