Healthy Heart & Soulfood

RISOTTO MET TUINBONEN, GROENE ASPERGES EN OESTERZWAMMEN

vrijdag 18/09

Risotto is een makkelijk en tegelijkertijd feestelijk gerecht. Aan een basisrisotto kan je verschillende gebakken groenten en verse kruiden toevoegen. Ik heb gekozen voor smaakvolle en knapperige groenten, die met bieslook, citroen en munt een fris gerecht vormen. Ideaal om de zomer waardig uit te wuiven.  

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

175 gram risotto
550 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 ui
2 teentjes look
15 tuinbonen (+- 150 gram gepeld gewicht)
150 gr groene asperges
6 grote oesterzwammen
75 gram bieslook
eetlepel krulpeterselie
handvol munt
sap + zest (geraspte schil) van 1 citroen
40 gram gemalen parmezaan
peper
zout
olijfolie

Bereidingswijze:

Versnipper de bieslook en snijd de munt fijn. Meng de kruiden in een kom met het citroensap, de citroenzest, peper en zout en twee eetlepels olijfolie en zet aan de kant.

Verhit een diepe pan met een scheut olijfolie op een middelhoog vuur. Snijd de ui fijn en plet de look tot een pasta en fruit in circa 5 min tot de ui glazig is. Let op dat ie niet bruin wordt. Voeg nu de rijst toe aan de pan en bak 3 minuten mee tot de korrels glanzen. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot ook deze is opgenomen. Herhaal dit proces tot uiteindelijk de hele bouillon is toegevoegd of tot de rijst nog wel stevig maar niet meer hard is. Zet het vuur uit en roer nu ook de parmezaan onder de rijst met wat peper. Zet een deksel op de pan en laat staan.
Zet ondertussen een pot met water op het vuur en breng aan de kook. Haal de tuinbonen uit hun schil en laat drie minuten koken. Giet de tuinbonen af onder koud water en knijp ze uit hun dunne pel.
Verhit nu andere pan met een scheutje olijfolie en bak de oesterzwammen tot ze goudbruin zijn. Kruid achteraf met peper en zout. Als je ze vooraf zou kruiden worden ze snel papperig omdat het zout vocht onttrekt aan de oesterzwammen.
Snijd de asperges in stukjes van 2 centimeter, de topjes kan je iets langer laten en bak deze eveneens in een pan met een scheutje olijfolie. Na een vijftal minuten zijn de asperges gaar.
Meng nu het kruidenmengsel onder de risotto. Hierna voeg je ook de tuinbonen en de asperges toe. Garneer tenslotte met de oesterzwammen en wat fijngesnipperde peterselie. Kruid af met peper en zout.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.