Les Gazelles de Bruxelles

Meer dan gewoon een loopclubje

woensdag 04/05
Les Gazelles de Bruxelles

Lieve lezer, de gazelle is een razendsnelle, slanke en ranke antilope, met mooie grote ogen en slanke ledematen.  Of dat nu werkelijk geldt voor àlle lopers van Les Gazelles de Bruxelles, dat laat ik graag (en met veel gevoel voor diplomatie) in het midden.

Maar dit gaat over een fantastisch project, waar ik bijzonder enthousiast over ben. En naar ik mag hopen, u ook binnenkort?

Les Gazelles de Bruxelles

Laat ons beginnen bij het begin. Iedereen die al eens gezwind de loopschoenen aantrekt, ondervindt het aan den lijve (hoop ik): lopen doet deugd. Lopen is genieten. En ook: lopen is goed voor je zelfvertrouwen. “Hey, ik kan tien kilometer lopen. Helaas wel (nog) niet zoals Kenenisa Bekele Beyecha (de Lion King), in 26 minuten, maar dat doet er niet toe. Tien kilometer lopen, dat kan niet iedereen.” 

Lopen laat toe om al je zorgen, al je angsten, en elke vorm van mentale ‘ballast’ over boord te gooien. Eventjes. Al is het hijgend, puffend, hortend en stotend: lopen is een moment om even op adem te komen. En, mooie bonus, lopen smeedt banden. Voor even, of voor het leven.

                                                                                                                        

Iets heel anders. Zoals we uitvoerig te horen en te zien kregen, heeft Brussel grote sociale problemen. Meer dan 40% van de Brusselse inwoners loopt risico op armoede of sociale uitsluiting. Eén op de drie Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens.  En achter al die sociale problemen en die statistieken schuilen er helaas mensen van vlees en bloed.

En dus vroegen enkele bevlogen sociale ondernemers zich af of het één niet de oplossing kan bieden voor het andere? Ja dus. Loopgroepen toegankelijk maken voor daklozen, mensen zonder papieren, mensen in armoede.

En dus: lopen als wapen in de strijd tegen armoede. Lopen kan mensen die in de rats zitten weer op weg helpen. Zegt Zohir Nedjah, één van de Gazelles: “Wij zijn meer dan gewoon een loopclubje. Terwijl we joggen, geven we elkaar tips over goede jobs, huurwoningen en logeerplaatsen.”  

Hoe mooi is dat?

“Wij zijn meer dan gewoon een loopclubje. Terwijl we joggen, geven we elkaar tips over goede jobs, huurwoningen en logeerplaatsen.” (Zohir Nedjah, een van de Gazelles)

Sarah Deblieck liet het er niet bij en schreef een degelijke thesis over dit initiatief (https://goo.gl/8IWUsf). Sarah observeerde als volgt:

“Les Gazelles de Bruxelles is een warme omgeving en een uitnodigende plek voor kansarme groepen om uit het sociale isolement te treden en contact te maken met andere lopers, begeleiders uit meer kansrijke groepen en middenveldorganisaties. Deze verbondenheid met anderen kan een katalysator zijn voor het persoonlijke versterkingsproces. (…) Maatschappelijk kwetsbare mensen krijgen zo nieuwe mogelijkheden: werken aan de fysieke en mentale gezondheid, hun talenten en vaardigheden ontwikkelen en contacten leggen.”

Voilà, dat zou ik zelf niet beter kunnen formuleren.

 

Momenteel bestaat Les Gazelles uit twee loopgroepen, een tiental enthousiaste begeleiders en ongeveer zeventig lopers. Samen trainen ze, en naarmate de conditie er op vooruitgaat, nemen ze deel aan joggings en loopwedstrijden, zoals Les Hivernales en de 15 km van Woluwe. 

Samen met enkele andere sociale organisaties die strijden tegen (kans)armoede, nemen ze binnenkort deel aan de 20 km van Brussel, onder de welluidende noemer ‘BrunX’. Vorig jaar brachten ze zo meer dan 100 lopers samen en dit jaar ligt de lat een flink stuk hoger! Niemand minder dan de Belgische veldloopkampioen Isaac Kimeli ondersteunt dit initiatief als peter.

Lopen is wat sociologen zouden noemen een laagdrempelige sport. Dat betekent simpel gezegd dat je niet zo gek veel excuses kan bedenken om er niet aan te beginnen.  

Lopen is wat sociologen zouden noemen een laagdrempelige sport. Dat betekent simpel gezegd dat je niet zo gek veel excuses kan bedenken om er niet aan te beginnen

En toch, traditionele sportclubs slagen er niet steeds in om deze doelgroep aan te trekken en vervolgens goed te begeleiden. De aanpak van Les Gazelles gaat uit van, en hou u nu goed vast, want er is een duur, Engels, en hip modewoord op komst: ‘empowerment’. Geen focus op de problemen, de zwakheden, de gezondheidsproblemen, … oftewel: de drempels en de beperkingen. Maar wel vertrekken vanuit de kracht, de talenten en de unieke eigenheid van ieder mens. Sorry, van iedere Gazelle.

Zoals aangestipt, momenteel staat het project van Les Gazelles nog in de kinderschoenen. Er wordt gewerkt met de Sociale Innovatiefabriek: hoe dit project kan versnellen, hoe dit kan uitgebreid worden naar andere steden, hoe de werking kwalitatief kan verstevigd worden (de lopers beter doorverwijzen, helpen bij hun zoektocht naar werk, …)?

Voilà, dit zijn Les Gazelles, in een notendop.

 

Geheel vrijblijvend informeer ik nu even: bent u niet geneigd om dit fijne project een klein duwtje, of beter, een forse duw in de rug te geven?

Ik dacht het wel?

Wel, dat kan, als volgt:

-Heel onschuldig, en bovendien nog zeer goedkoop ook: u bezoekt de website van dit project, en u geeft het project een flinke ‘like’ of een ‘share’ op Faceboook (www.facebook.com/lesgazellesdebruxelles ). Of u tweet, retweet en re-retweet naar hartenlust op Twitter (www.twitter.com/gazellesorg)!

-Hebt u nog zo goed als nieuwe sportkledij of sportschoenen (en bent u mentaal toch al toe aan nieuwe exemplaren), doneer dan aan Les Gazelles? Neem contact op via info@gazelles.org!

-U hebt tijd te veel? U loopt de muren op van verveling ? U bent sportief en u wil graag groepen begeleiden? Niet getreuzeld dan: begeleiders gezocht! Les Gazelles zoekt vrijwilligers die één of tweemaal per week een groep lopers willen begeleiden, uitgebreide ervaring als trainer is geen must, maar motivatie en engagement des te meer. 

-Ook minder sportieve helpers zijn méér dan welkom: bent u een kei in communicatie, in administratie, of medisch geschoold, logistiek onderlegd, of hebt u andere nuttige talenten? Geef dan een seintje.

-En nu begeven we ons op glad ijs! Naast enkele subsidies, en de (mooie !) opbrengsten van de Warmste Week, kan dit project elk financieel duwtje in de rug zeer goed gebruiken! U kunt een welgemeende gift doen via www.lesgazellesdebruxelles.be.

 

Voilà.

Tous ensemble, zou ik zeggen.

Sportieve groeten,

Peter

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.