Wie denkt er nog aan de supporter?

Pijnpunten van de BeNeLiga

dinsdag 12/11

Ik neem u terug mee naar 26 februari 1996. Die dag stelt de manager van Anderlecht de oprichting van een voetballiga der Lage Landen voor. Zijn naam: Verschueren. Niet Michael, maar Michel. Pardon, mister Michel. De reactie in Nederland is lauw, alleen PSV is voorzichtig positief, maar die club telt dan ook heel wat supporters in Belgisch Limburg. In België zijn de Grote Drie (Anderlecht, Standard, Club Brugge) geïnteresseerd, al wie daarachter hinkt — van de topploegen AA Gent en KRC Genk, en van de zogeheten G5 is nog geen sprake — wacht af. Zullen we er wel bij mogen zijn, is de teneur.

In de loop van de maanden die volgen krijgt de liga een naam: 'BeNeLiga'. Geen 'Lux' in de buurt, dus. Weer een tijdje later mag Verschueren zijn idee opnieuw lanceren op een boekvoorstelling: het geesteskind heeft nu een op het eerste gehoor aantrekkelijkere naam gekregen, Super League. 'Super' vinden sommige waarnemers super. Acht clubs uit België en acht uit Nederland spelen een competitie over dertig wedstrijden. De vier beste Belgische en Nederlandse teams spelen daarna play-offs om de landskampioen aan te duiden en de Europese tickets te verdelen, kwestie van de dwarsliggende Uefa te vermurwen.

In Nederland wordt weeral lauw gereageerd. Dat is niet abnormaal: een paar maanden eerder heeft Ajax voor de tweede keer op rij de finale van de Champions League gespeeld, een jaar voordien heeft het de beker met de grote oren zelfs gewonnen. PSV geraakte tot in de kwartfinales van de toenmalige UEFA Cup. De Belgische clubs staan Europees nergens. Wat denken die Belgen wel?

©ID/photo agency

Flikkerende eurotekens

U weet het, die BeNeLiga is er niet gekomen. Toch niet bij de mannen. De vrouwelijke voetballers spelen tussen de zomers van 2012 en 2015 wel drie seizoenen lang hun Women's BeNe League. Het wordt een flop: er komen niet meer toeschouwers kijken, mecenassen willen niet meer investeren dan voorheen, sponsors tonen geen extra interesse en sportief valt het allemaal flink tegen. Standard wordt dan wel kampioen in het seizoen 2014/2015, maar de andere Belgische teams liggen onder. Mocht u het willen weten: de andere twee titels waren voor FC Twente. Terug naar af.

Nu de geruchten over de oprichting van een Europese supercompetitie — weg van de Champions League, op weg naar nóg meer centen voor de Reals, Uniteds, Bayerns en Juventussen van deze wereld — steeds meer toenemen, denken ook onze clubbestuurders aan een commercieel antwoord. Want het is al duidelijk: in Engeland, Spanje, Duitsland en Italië zitten ze niet te wachten op vertegenwoordigers uit het nietige België. En uit Nederland is alleen Ajax momenteel in de running om een plaats in het superkampioenenbal op te eisen. Dan toch?

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe pakt een paar weken geleden uit met het nieuws dat de BeNeLiga steeds dichterbij komt. Maar goed, dat dacht hij ook over dat 'belevings'centrum in Vilvoorde... Soms moet een mens zijn uplace kennen, bij wijze van spreken. Een studie van Deloitte moet het format met tien Nederlandse en acht Belgische clubs ondersteunen. Sportieve en financiële meerwaarde, zo lezen de grote Belgische clubs daarin. Versta: de eurotekens flikkeren in de ogen van wie het rapport heeft gelezen.

De Women's BeNeLeague (2012-2015) wordt een flop: er komen niet meer toeschouwers, mecenassen willen niet meer investeren, sponsors tonen geen interesse en sportief valt het flink tegen

(Els)Schot naast doel

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, wist de begenadigde Vlaamse schrijver Willem Elsschot al in zijn gedicht 'Het huwelijk' uit 1910. Zijn Nederlandse clubs deze keer wél oprecht geïnteresseerd? Vindt de Uefa het nu wel oké dat er zo'n grensoverschrijdende competitie komt en hoe duid je dan de landskampioen aan? En hoe camoufleer je de grote verschillen tussen beide landen?

Wat, bijvoorbeeld, met de sociale en fiscale voordelen die de overheid in België heeft gecreëerd om de noodlijdende sportclubs — die vooral in het voetbal te situeren vallen — te helpen overleven? De politiek wil daar (gedeeltelijk) komaf mee maken. Het kost de staat, u en ik dus, elk jaar opgeteld meer dan honderd miljoen euro. En de voetbalwereld zet daar weinig tegenover, want de afgesproken investering in de jeugdwerking is er niet gekomen. Het systeem leidt tot een soort profitariaat. Wil men dat afschaffen om de lat gelijk te leggen met Nederland?

Nog zoiets: als een Nederlandse voetbalclub een speler van buiten de EU wil contracteren, kost die hen anderhalve keer het gemiddelde loon van een Eredivisie-speler, dat zo'n 291.000 euro bruto per jaar bedraagt. Een buitenlander moet er dus minstens 436.000 euro verdienen. In de Jupiler Pro League is dat 85.000 euro, minder dan een vijfde. Willen Belgische clubs dat heus gelijktrekken?

En ook de hamvraag, wie mag er meedoen, blijft overeind. De G5, dat lijkt logisch, Antwerp, wellicht ook, Charleroi om toch maar een tweede Waalse representant te hebben, en dan? En stel je dan maar eens voor dat die BeNeLiga er, tegen alle beredeneerde verwachtingen in, tóch komt, hoe attractief wordt de Belgische profvoetbalcompetitie dan met acht afvallers uit 1A en acht kneusjes uit 1B. Daar zal veel volk naar komen kijken...

Willen Belgische clubs de sociale en fiscale voordelen afschaffen om de lat gelijk te leggen met Nederland?

Wat wil de supporter?

Hoe dan ook zal een BeNeLiga er niet komen vóór het seizoen 2024/2025. Het Nederlandse tv-contract loopt namelijk tot juni 2024. Een vraag die tegen dan misschien ook weleens gesteld zou mogen worden, is deze: zit de doorsnee voetbalfan op de BeNeLiga te wachten? Club-Ajax, Anderlecht-PSV en AA Gent-Feyenoord klinken aanlokkelijk, maar zijn thuismatchen tegen pakweg Utrecht, Vitesse en Heerenveen interessanter dan tegen Zulte Waregem, STVV en Waasland-Beveren? Hoeveel volk zal er uit Friesland meekomen voor een wedstrijdje in Luik en vice versa?

Zo komen we bij het voornaamste pijnpunt van de komst van een BeNeLiga, iets wat Deloitte, Verhaeghe, de Pro League & co steeds weer vergeten: wat wil de gewone supporter? Zit die te wachten op internationalisering of kiest die voor nabijheid en herkenbaarheid? Wie denkt er nog aan hem (m/v)? Niet zelden staat wat clubbestuurders willen haaks op wat de fan wenst. Misschien eens een rondvraag organiseren en rekening houden met de resultaten daarvan? Ik vermoed dat er sommigen vreemd zouden opkijken.

Het voornaamste pijnpunt van de komst van een BeNe Liga, iets wat Deloitte, Verhaeghe, de Pro League & co steeds weer vergeten: wat wil de gewone supporter?

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.