Apps-olute Miserie

Over trappisten, calorieën en frustraties

donderdag 13/10

Wanhopige vrouwen van eerbare leeftijden in schreeuwlelijke spandex outfits en beenverwarmers. Zwetend en hijgend voor tv. Jane Fonda als grote inspirator. We schrijven begin jaren tachtig. Vijfendertig jaar later, en de scene is lichtjes veranderd. Ik ‘Mirror’ oefeningen van mijn ‘7 minutes app’ op mijn TV. Ik hijg, ik heb geen fluo-pakjes aan, maar het beeld is even intriest, eenzaam en wanhopig.

Apps, big shiny apps, small tiny apps. Ik heb ze allemaal als het over sport en fitness gaat, vermoed ik! Of ik heb ze toch allemaal al minstens eens geprobeerd. Ze begeleiden mij door de dag. Of het nu over de Runtastic serie gaat, de Strava, Runkeeper, Endomondo, trackers, of alle oefeningen series, inclusief yoga en wellbeing. Ik houd ervan en ik word er stilaan gek van.

 

Ik sta ’s morgens op en stap slaapdronken op mijn ‘Withings bodyscale’. Ik hoef mijn ogen daarvoor niet eens open te hebben. Ik zie het drama later wel, want de gegevens worden doorgestuurd naar mijn smartphone via bluetooth. Het is nog donker, wat op mijn leeftijd een zegen is.

In het schemerdonker joggen heeft als voordeel dat de vormeloze vetkwabben niet meteen scherp zichtbaar zijn voor passanten die vol mededogen kijken naar de strompelende dikkerd

In het schemerdonker joggen heeft als voordeel dat de vormeloze vetkwabben niet meteen scherp zichtbaar zijn voor passanten die vol mededogen kijken naar de strompelende dikkerd. Het schamele resultaat van mijn ochtendjogging wordt opgeslagen in runkeeper.

De calorische neveneffecten gaan netjes naar Myfitnesspal, alwaar ze aangeven hoeveel ik nu extra mag eten om toch nog binnen mijn limieten te blijven om terug een slank en gespierd lichaam te krijgen. Zever, dikke zever! Eén trappist zorgt er immers voor dat heel dat schema onder immense druk komt te liggen. Niet dat ik dat beestje soldaat maak als ontbijt, maar ik weet dat een dag ontzettend lang kan duren en heel veel plezierige ontmoetingen in zich kan dragen. Ontmoetingen die je niet viert met fris bronwater waarin een tak munt of een komkommer drijft.

Maar laat ons de chronologie bewaren. Na dat joggen laat ik me begeleiden door Runtastic om puffend te beginnen aan een serie(tje) squats, push-ups en sit-ups. Ik sluit het geheel af met wat yoga oefeningen van All-in Yoga om niet als een oude man te hoeven kreunen als ik iets van de grond wil oprapen. Soepelheid weet u wel? Het ziet er belachelijk uit, de Amerikaanse zoetgevooisde stem samen met idiote tot irritante muziekjes, waarbij walvissen en zeemeeuwen de eerste partij spelen.

Dan douch ik. Spring op de fiets (altijd eerst runkeeper opzetten om dat te registreren) en begin aan mijn dag. Mijn Withings Activité horloge houdt nauwkeurig bij hoeveel stappen ik zet. 10.000 is het doel. Mocht ik de discipline hebben om bij te houden wat ik zoal door mijn keel prop, ik zou nauwkeurig kunnen volgen hoeveel calorieën ik aan het eind  van de dag opnam en eventueel zelfs overhoud. Dat gebeurt nooit. Ik ben geen slaatjes mens, ik sta vol en gulzig in het leven. Meer calorieën dan goed voor me is, met beweging als troostgedachte.

Wanneer ik ’s avonds een blik werp op al die apps en mijn resultaten, dan rest er alleen frustratie

Wanneer ik ’s avonds een blik werp op al die apps en mijn resultaten, dan rest er alleen frustratie. Frustratie over het gebrek aan tastbaar resultaat, maar ook frustratie over hoe ze zichtbaar maken wat aftakeling echt is.

Ik maak al meer dan vijf jaar gebruik van runkeeper. Dat ding rangschikt mijn prestaties en zegt me wanneer ik sneller fietste, harder rende of langer bezig was met sport dan alle vorige keren. Dat gebeurt bijna nooit meer. Uiteraard is dat normaal! Als er iets is wat niet beter wordt dan is het je fysieke conditie. Leeftijd is onverbiddelijk. Daarom stoppen mensen ook met topsport. Op een bepaald moment ben je er te oud voor. Het wordt niet meer zoals vroeger.

Daarom, beste app ontwikkelaars, probeer eens een correctie factor in te voegen… “Proficiat Guido, Je hebt vandaag 2 km gestrompeld aan gemiddeld 5km/uur. Dat komt overeen met je glorieperiode, toen je 18 was en moeiteloos 20 km liep…” Of “Gemiddeld liep je 10 minuten sneller dan andere senioren”… Dat kan ook.

Ik denk dat ik mij nog een pintje uitschenk voor ik naar TV begin te kijken. Een trappist, en morgen vlieg ik er opnieuw tegenaan.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.