De goede voornemens!

donderdag 19/01

-‘Hey man, de beste wensen hè, hoe is ’t?’

-‘De rug hè… continue pijn

-‘Ah, je moet eens bij dokter Zusenzo gaan

Er is niets, werkelijk niets, wat ik meer haat dan conversaties die op deze manier aangezwengeld worden. En ik heb er de laatste tijd mijn deel van gehad. Dat heeft met twee dingen te maken. De nieuwjaarperiode is niet alleen een periode van verplicht intenser sociaal contact, meer mensen zien en elkaar van alles en nog wat toewensen. Iedereen haalt het daarnaast ook nog eens in het hoofd om te sporten, bij wijze van goede voornemens. En daar moet uitgebreid over gesproken worden.

U weet het, ik ben wat ze noemen een vitale vijftiger. Sportbeoefening in onze ‘leeftijdslaag’ komt, meer en meer, neer op het oordeelkundig omspringen met mogelijkheden, beperkingen en de schamele restjes talent die we nog over hebben. So be it. Olympisch goud zit er niet meer in. 

Maar waar het fout gaat, is de uitwisseling van de medische bulletins onder vrienden, vooraleer er daadwerkelijk gesport wordt. Het heeft al lang niets meer te maken met indekken tegen mogelijk verlies aan de eindstreep. Het heeft alles te maken met verval. De rug, de knieën, de schouders. Dat zijn zowat de zwakke plekken. En uiteraard de aambeien, kwestie van het helemaal gezellig te maken.

Waar het fout gaat, is de uitwisseling van de medische bulletins onder vrienden, vooraleer er daadwerkelijk gesport wordt.

Zet een paar veertigers/vijftigers bij elkaar en ze beginnen eraan. Met het beoordelingsvermogen van de meest ervaren dorpsdokter analyseren we alles. ‘Squashen? Neen jong, de knieën zijn kapot. Veel te explosief! Fietsen gaat wel want dan blijven die benen in één vlak draaien en je kunt het perfect monitoren met hartslagmeters en andere toestellen.’  Maar we hebben wel gelzadels nodig voor de eerder reeds vermelde ongemakken in de lagere regionen.

Alles zou stram en stijf moeilijk zijn en dus moeten we voorzichtig omspringen met onze musculatuur. Ski en snowboard zijn geen ontspanning meer, er moet ontzettend goed voorbereid worden. Zelfs de kwaliteit van de sneeuw speelt een rol in het beslissingsproces. We zouden kunnen gaan darten, maar daarvoor is ons zicht dan weer te veel achteruitgegaan, en ja, ‘ne losse schouder’, toch ook een belangrijk ongemak bij deze topsport.

Ik wil er niet over praten, ik wil er niet over zagen, ik wil het gewoon doen. Joggingschoenen aan. Hond er bij en wat in het bos lopen

Ik heb het er zo mee gehad! In mijn hoofd voel ik me 25. Ik wil er niet over praten, ik wil er niet over zagen, ik wil het gewoon doen. Joggingschoenen aan. Hond er bij en wat in het bos lopen. Het is en blijft heerlijk. En ik wil daar verder ook geen gezaag over horen. Willen we dat gewoon afspreken?  

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.