De Ronde Van Armstrong

Open brief van sportarts Tom Teulingkx over de komst van de dopingzondaar naar de Ronde van Vlaanderen

maandag 18/12

Lance Armstrong in de Ronde, gelukkig niet op de fiets tussen de profs, spijtig genoeg wel als blikvanger en sponsor-aas. Wat wordt het? Een lezing in maatpak voor de bedrijfswereld? Wat losfietsen met Museeuw en co? Mee in de volgwagen, pontificaal handjes wuiven en na afloop nog wat handtekeningen uitdelen als er tijd is in het drukke “businessprogramma”?

Sportarts Tom Teulingkx, voorzitter van de Sport- & Keuringsartsen

Veel actoren in de Vlaamse sportwereld (onze minister van Sport, het zeer gewaardeerde antidopinglab, Belgian Cycling en zijn medische cel (met de verplichte antidopingsessies voor junioren!), ontelbare jeugdtrainers, maar ook SKA, de vereniging voor sport- en keuringsartsen, die een strikte ethische code voor al wie met sporters begaan is, hanteert) doen er alles aan om de dopinggeest definitief te verjagen. Een utopie? Misschien, maar door de jeugd beter op te voeden en zin voor fair-play bij te brengen, maken we nog een kans dat het ooit realiteit wordt.

En dan dit. De überbedrieger, het zinnebeeld van een wansmakelijk dopingtijdperk, te gast hebben tijdens hét hoogtepunt van het wielerjaar. Dat is zeven bruggen te ver. Het argument dat de arme man al genoeg gestraft is, wordt ondermijnd door zijn arrogantie en zijn wel zeer gebrekkig besef van wat hij zichzelf, zijn fans, de andere renners en de geloofwaardigheid van de hele wielerwereld heeft aangedaan. Alleen al het feit dat hij de uitnodiging van Wouter Vandenhaute zo geil aanvaardt, illustreert dat.

"Het argument dat de arme man al genoeg gestraft is, wordt ondermijnd door zijn arrogantie en zijn wel zeer gebrekkig besef van wat hij de hele wielerwereld heeft aangedaan"

Dat ook andere dopinggebruikers opdraven in VIP-ruimtes en commentaarcabines van wielerwedstrijden, is evenmin een geldig argument. Het bewijst alleen maar hoe kort het dopinggeheugen van sommige organisaties is en hoe zwaar de zak zout waarmee we hun zogezegde ‘streven naar een zuivere sport’ moeten nemen. “Als we iedereen die ooit gepakt heeft, moeten weigeren, dan blijft er niemand over”, hoor ik ook. De tristesse en het cynisme van die redenering zijn onpeilbaar. Inzake zuiverheid lijkt Vandenhaute me eerder een opportunist dan een purist.

Zondaars die hun straf hebben uitgezeten, blijk hebben gegeven van inzicht en inkeer, en vervolgens evenveel energie, geld en ambitie steken in de strijd tegen doping als in hun criminele sportparcours destijds, die kunnen eventueel nog een educatieve rol spelen, maar ze lopen niet dik.

“Misschien moeten we afwachten welk verhaal Armstrong komt brengen”, hoorde ik van een goede vriend. Welnu, voor boetedoening of een stichtend verhaal lijkt het me rijkelijk laat. Vlaanderens mooiste is daar ook niet het juiste podium voor, mocht er al zoiets bestaan voor een charlatan van dit kaliber. Droevig ook dat zoveel renners blijkbaar geen graten zien in de komst van Pharmstrong. Het zou hen sieren, mochten ze aan de start van de ronde een zitstaking organiseren als de gevallen god daadwerkelijk meerijdt in een volgwagen. We hebben al eens een Armstrong naar de maan gestuurd. Dat mag nog een keer gebeuren en -wat betreft- mag hij daar blijven.

Benieuwd hoe het publiek langs Vlaamse wegen zal reageren. Misschien toch maar beter geen cabrio kiezen, Lance.

 

Dr. Tom Teulingkx

Sportarts - voorzitter SKA

"We hebben al eens een Armstrong naar de maan gestuurd. Dat mag nog een keer gebeuren en -wat betreft- mag hij daar blijven"

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.