Een gezonde levensstijl bestaat uit amper 6 gewoontes

maandag 10/12

Waarom kan de ene mens wél probleemloos een gezonde levensstijl aannemen en de andere niet? Het antwoord ligt verscholen in amper zes gewoontes. Zodra deze zes regels een geplogenheid worden, is de strijd tegen de weegschaal gestreden!    

 

Gezonde mensen overeten zich niet

Ze hebben genoeg met één klein bord. Een belangrijke tip hierbij is om kleinere borden aan te schaffen. In vergelijking met het servies van onze grootouders, lijkt je huidig bord eerder op een serveerplateau! Een tweede tip: gezonde mensen laten hun potten en pannen in de keuken staan. Ze scheppen hun bord op in de keuken, restjes worden in bakjes geschept. Ze gaan de koelkast in voor de restjesdag of ze worden meteen ingevroren.

 

Gezonde mensen hebben altijd gezonde snacks bij

Je kent het wel: het is ongeveer 16 uur en je voelt de namiddagdip opkomen. Of je ploft ’s avonds in de zetel en hebt zin in een knabbel. Gezonde mensen hebben een voorraad aan gezonde snacks in huis. Ook in de auto, de handtas en de bureaulade op het werk liggen ze binnen handbereik. Hun keuze is zeer gevarieerd, gaande van snoeptomaatjes, mueslirepen, nootjes, mandarijntjes… Ze brengen ze systematisch elke keer mee van de supermarkt en verspreiden ze in alle mogelijke hoekjes. Door tussendoor een snack te nuttigen, wordt de drang om zich te overeten tijdens de maaltijden de kop ingedrukt. Slim!

 

Gezonde mensen ordenen hun kasten anders

‘Uit het oog uit het hart’, het is een gekend spreekwoord. Maar ook ‘uit het zicht uit de maag’ zou een goed gezegde kunnen zijn. We moeten dagelijks enorm veel voedselkeuzes maken. Deelnemers aan een wetenschappelijk onderzoek schatten dat ze dagelijks ongeveer 14 keuzes maken, maar in realiteit zijn er dat meer dan 200! Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd de verleiding door je (koel)kasten anders in te delen. Gezonde mensen leggen alle gezonde producten in het zicht en verbergen alle ongezonde snacks en dranken. Plaats koeken in een afgeschermde doos in je kast. Koop een mooie fruitschaal voor op tafel. En verstop die doos pralines van tante Rita àchter het fruit. Vul de kast op ooghoogte met je voorraad aan gezonde snacks.

Bonustip: verplaats je snoepkast eens in zijn geheel. De volgende keer dat je op jacht gaat, zal je jezelf beetnemen door een foute kast te openen. Dat geeft je even bedenktijd om een gezonde keuze te maken. Werkt echt!

 

Gezonde mensen maken lijstjes

Het zal je slechts enkele uren aan werk kosten en het is het helemaal waard. Gezonde mensen hebben een bundel aan gezonde gezinsrecepten. Elke keer wanneer ze een nieuw recept ontdekken, voegen ze het aan de stapel toe. Je kan een mooi blanco receptenschrift kopen. Of voor de meer digital minded mensen: je zet ze gewoon allemaal in een map in de cloud. Ook pinterest is een leuke tool voor je verzameling! Naast een voorraad aan gezonde recepten hebben gezonde mensen ook boodschappenlijstjes. Ook dit kan compleet digitaal met leuke gedeelde apps zoals ‘wunderlist’ bijvoorbeeld. Met een boodschappenlijstje de supermarkt binnenstappen zorgt ervoor dat je een hele hoop gezonde producten meebrengt. Het rek met chips en koeken loop je best voorbij, want hier heb je niets te zoeken. Ook dat is een gewoonte van gezonde mensen.  Maak er werk van!

 

Gezonde mensen wegen en meten

Mensen met een gezonde levensstijl letten op hun porties. Dat doen ze door het juiste keukenmateriaal in huis te halen. Ze wegen hun aardappelen af, gebruiken een spaghettimeter en meten hun rijst af met een maatbeker. 

 

Gezonde mensen hebben een gevuld vriesvak

Restjes van warme maaltijden. Diepvriesgroenten. Een extra pot courgettesoep. Diepvries rode vruchten. Of zelfs gezonde kant-en-klare maaltijden... Gezonde mensen hebben een vriesvak vol noodoplossingen, die continu opnieuw wordt aangevuld. Zo vermijden ze een last-minute bezoekje aan de frituur!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.