Essevee breekt geen potten in play off 1

Ik weet waarom!

maandag 08/05
©isosport

Essevee, breekt geen potten in play off 1. Ik weet waarom.

Ik heb namelijk de bekerfinale mogen meemaken, die Essevee dan wel won, maar goed, dat was tegen KVO. Begrijp mij niet verkeerd, leuke wedstrijd, spanning, al wat je wil. Ik kan Essevee echt wel smaken, als amusante stoorzender. 

Er blijft immers al jaren een paars supportershart kloppen in dit oude lijf. Dat kun je niet verhelpen. Clubs als Essevee, Charleroi en nog een resem andere duwen onze verwende vedetten steevast met hun voetjes op de grond als we de neiging hebben te gaan zweven. Voetbal gaat niet alleen over talent, maar ook over ploeggeest, over werklust en over loopvermogen. Dat willen de paarsen al eens vergeten. 

Wat essevee vergeet, is het belang van een spionkop!

©isosport

Boeren! Boeren! Boeren! Essevee, Olé, Olé!”

Als er ooit prijzen moeten uitgereikt worden aan het supportersgild voor eentonigheid en volharding dan wel aan die van de spionkop van Essevee. 90 minuten en dan nog eens 30 minuten, alleen maar dat! Ongeinspireerd en saai, terwijl er zoveel meer mogelijk was!

Dames en Heren van de spionkop! Tot jullie richt ik mij. Jullie waren met velen en jullie hadden er duidelijk zin in. Maar zo ongehoord saai supporteren, daar moeten bijna straffen en stadionverbod op staan!

Als jullie Europees tegen eender welke Britse middenmoter moeten, dan halen jullie het niet! Er zullen rellen uitbreken in het stadion puur uit verontwaardiging en verveling, omdat er geen deftig weerwerk geboden word, van de ene spionkop tegen de andere.

Als er ooit prijzen moeten uitgereikt worden aan het supportersgild voor eentonigheid en volharding dan wel aan die van de spionkop van Essevee.

Ik zie maar één oplossing. Tussen nu en het begin van het seizoen, moeten er nieuwe liedjes geleerd worden. Neem een voorbeeld aan internationale hits en pas ze aan aan jullie team. En neen, ‘Sammy Bossut, Sammy Bossut, Sammy, Sammy, Sammy Bossut’ is niet voldoende!

Een goede spionkop heeft liedjes in verschillende categoriën. We hebben uiteraard een categorie om de vijand belachelijk te maken. In dit geval had dat uiteraard de variante op de evergreen ‘Oh when the saints’ kunnen zijn…. Les Ostendais, c'est du caca (repeat ad lib…). Ik hoef er geen tekening bij te maken. Met wat kunst en vliegwerk en de plaatselijke dorpsdichter kunnen jullie dit aanpassen (Les Carolos, Les Malinois, Brugse Boeren, RSCA…). Vier lettergrepen om de vijand een naam te geven.

De scheidrechter is vrij vaak de kop van jut. Bij elke scheidsrechterlijke dwaling werden wij, van Anderlecht, jarenlang getrakteerd op ‘Guantanamera’ in deze versie: ‘Vriend van Verschueren, het is de vriend van Verschueren’. Dat is in een handomdraai aangepast... 'Vriend van Marc Coucke, het is ne vriend van Marc Coucke,…' zie je hoe het werkt? Preudhommeu… Van Buyteu… Duryke…

Desgewenst kun je je met dezelfde tune ook rechtstreeks tot de spionkop richten… 'Ka Ve Oostende, het is een vak vol jeanetten… vak vol jeaneeeeeettteeuh…' Hier gaat het dus om 5 lettergrepen.

En er blijft natuurlijk de evergreen: ’t Is stil aan de overkant’. Het standaard deuntje dat ik ook nooit gehoord heb, bij jullie, zelfs niet na affluiten. We mogen gerust spreken van een gemiste kans.

En dan is er nog het eigen team.

7 nation army’ kan uiteraard altijd, maar daarnaast blijft het voor het eigen team ook mogelijk om de Golden Oldie “lo, lolololo” een eigen invulling te geven door de tweede vers aan te vullen met de eigen club. ‘Loo- lo-lo-lo-loo, ‘t es Essevee’. Eenvoudig, ritmisch en elegant en het werkt altijd.

Gesofistikeerder, maar wel stemming brengend is het ritmisch lyrische pareltje:

And we all love Essevee,

Essevee is our team

 clap-clap-clap-clap

we’re by far the greatest team

the world has ever seen…

Ik begrijp dat deze versie in eerste instantie nog niet direct tot de mogelijkheden zal behoren, gezien de mindere resultaten in de competitie. Jullie zijn nog niet meteen het greatest team en het wordt bovendien nog serieus oefenen eer dat er op de juiste ritmes zal uitkomen.

Per speler, ten slotte, kan er allicht ook wel iets bedacht worden, dunkt me… ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy…' zo heb je per mooie actie ook wat variatie. Maar dat laat ik verder aan jullie over. Zo geinteresseerd ben ik nu ook weer niet in jullie team.

Ik ben er zeker van dat jullie hiermee op een prettiger manier de tijd doden dan alleen maar ‘Boeren, Boeren, Boeren’ te roepen.

Alles is een keuze in dit leven, ook de roep om wat verfijning en variatie.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.