Hoe kies ik het juiste trainingsprogramma?

vrijdag 24/03

Wat is een trainingsprogramma eigenlijk?

Een goed trainingsprogramma zorgt voor de overbrugging tussen je huidig conditiepeil en je gewenste conditie, nodig om een vooropgesteld doel zonder al te veel porblemen te realiseren. Om het hogere niveau te bereiken moet je vooraf in kaart brengen hoe vaak per week je wilt en kunt trainen, welke trainingsintensiteit geschikt is, voor welk soort trainingen er dient gekozen te worden en hoelang die trainingen idealiter duren.

Nadat je jouw huidige positie op de kaart hebt bepaald, kies je voor de eerstkomende weken een trainingsprogramma dat goed bij jouw profiel aansluit. 

Denk ook na welke aspecten je extra wenst bij te schaven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je weinig problemen ervaart met de duur van de inspanning waarvoor je traint, maar dat je de intensiteit nog onvoldoende aankan. Logischerwijs moet jouw trainingsprogramma hiermee rekening houden. 

Bekijk tegelijkertijd de snelheid van de vooropgestelde trainingsopbouw. Ben je blessuregevoelig of heb je een te drukke agenda, dan volg je beter een trager schema.

Kortom, vergeet nooit dat het trainingsschema op maat moet zijn van jou en jij niet op maat van het trainingsschema. Kies een programma dat voor jou geschikt is, niet een dat op het lijf van iemand anders is geschreven!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.