Let’s play!

woensdag 04/03
ID / Photo Agency

Wouter Vandenhaute ligt onder vuur. ’t Is niet de eerste keer en ’t zal ook niet de laatste keer zijn. We moeten met Wouter Vandenhaute vooral geen compassie hebben. Hij is een hoge sportboom en hoge sportbomen vangen veel wind. Zo gaat dat.

Het minste dat je van Vandenhaute kunt zeggen, is dat hij een visie heeft. Ik was er bij, bij diegenen die moord en brand schreeuwden omdat de Muur van Geraardsbergen uit de finale van de Ronde van Vlaanderen werd geschrapt. En die lussen, drie keer over de Oude Kwaremont en de Paterberg, allemaal ten behoeve van de oestervretende VIP’s, wie dacht hij wel dat hij was, Wouterke met zijn Flanders Classics? Wel, we moeten eerlijk zijn, de kritiek (ook de mijne) is verstomd. Het monument ‘Ronde van Vlaanderen’ is een monument gebleven.

ID/Photo Agency

Vandenhaute is, samen met Gert Verhulst, het rijkste icoon dat de openbare omroep ooit heeft gebaard. Die mannen zijn geniaal, ieder in hun eigen segment, jeugdcultuur en sport. Ze brengen kwaliteitsvolle massaproducten, we kunnen daar alleen maar blij om zijn, en trots zelfs, tegen de azijnpissende kritiekasters in. Eigenlijk hadden ze ‘Midas’ moeten heten, naar de koning die alles wat hij aanraakte in goud zag veranderen. Midas Verhulst en Midas Vandenhaute.

Probleem probleem…, makelaars mogen spelertjes jonger dan 15 niet benaderen, laat staan hen een contract aanbieden. Dat staat zo in een Vlaams decreet én een Belgische wet.

Vandenhaute is, samen met Gert Verhulst, het rijkste icoon dat de openbare omroep ooit heeft gebaard. Die mannen zijn geniaal, ieder in hun eigen segment, jeugdcultuur en sport. Ze brengen kwaliteitsvolle massaproducten, we kunnen daar alleen maar blij om zijn, en trots zelfs, tegen de azijnpissende kritiekasters in. Eigenlijk hadden ze ‘Midas’ moeten heten, naar de koning die alles wat hij aanraakte in goud zag veranderen. Midas Verhulst en Midas Vandenhaute.

Maar nu heeft Wouter Vandenhaute een probleem, zo dik als zijn portefeuille. Het gaat deze keer over Let’s Play, zijn makelaarskantoor (voor wie zaken doet met Vandenhaute wordt dat   Let’s Pay). Ruzie met een Vlaams én een federaal ministerie, een normaal mens zou voor minder zijn slaap laten, maar gelukkig voor hem is Wouter geen normaal mens. Het gaat over Rayane Bounida, een 13-jarig (13!) dribbelwondertje uit Vilvoorde dat bij Anderlecht speelt. Als u zich voetbalgewijs wil amuseren moet u zijn naam maar eens op youtube intikken. Het toptalent zit sinds vorig jaar ‘in de portefeuille’ van makelaar Wouter. Alleen, probleem probleem…, makelaars mogen spelertjes jonger dan 15 niet benaderen, laat staan hen een contract aanbieden. Dat staat zo in een Vlaams decreet én een Belgische wet. Al die regels, vervelend is dat, voor wie als spelersmakelaar zijn brood of oesters wil verdienen.

Ik sta in deze kwestie helemaal aan de zijde van Wouter Vandenhaute en zijn bureau met die hypocriete naam. Gewoon omdat er voor jonge toptalenten geen beter alternatief te bedenken valt!

Geen enkele spelersmakelaar heeft trouwens het woord ‘spelersmakelaar’ op zijn visitekaartje. CEO of CFO of wat dan ook  zijn ze van ‘Starfactory’ of ‘SportPlus Football Management’. Van alle namen van makelaarskantoren gaat ‘Let’s play’ met de Trofee van Grootste Hypocrisie lopen. ‘Laat ons spelen’, daarbij denken we aan scouts. Zouden ze hun spelers ook totemnamen geven? Noemen ze Rayane Bounida ‘Schalkse Akela” in de omgang of verkiezen ze ‘Vliegende Hinde”?

Stel dat  Bounida zichzelf in het rijtje van Kompany en Lukaku voetbalt, dan rinkelt de kassa. Zelf met een iets lager rijtje, het Praet- en Thielemansrijtje, zullen Rayane zelf én Wouter al dik tevreden zijn.

Er zijn er die grotesk overdrijven. Die het over mensenhandel hebben. Dat is natuurlijk een karikatuur zo belachelijk als de joodse wagens in de stoet van Aalst. Persoonlijk verkies ik het woord koehandel. Ook dat is een vergelijking, maar iets minder belachelijk. Melkkoeien hebben een prachtig leven, lopen op gras  (als ze bij een diervriendelijke boer terechtkomen) en … worden gemolken.  

Beste lezer, mocht u tot hier geraakt zijn in dit epistel, dan gaat u nu misschien lichtjes de wenkbrauwen optrekken. Want hier komt het: ik sta in deze kwestie helemaal aan de zijde van Wouter Vandenhaute en zijn bureau met die hypocriete naam. Gewoon omdat er voor Rayane Bounida en andere toptalenten geen beter alternatief te bedenken valt. We moeten niet naïef zijn. Met jonge toptalenten wordt er altijd geleurd. Als Rayane (of zijn ouders) zelf zijn belangen moeten verdedigen, dan wordt hij binnen het jaar opgevreten door financiële roofdieren waarmee vergeleken Wouter Vandenhaute een Engel van Barmhartigheid is.

Vandaar ons advies aan Rayane en zijn ouders: jullie zitten uitstekend bij Wouter Vandenhaute en zijn bureau met de belachelijke naam. Echt uitstekend. Als Rayane doorbreekt zal Wouter veel geld aan hem verdienen. Daar is niets mis mee. Zakenmannen moeten geld verdienen, daarom zijn het ‘zaken-mannen’ (we kunnen trouwens niet zonder). Wouter Vandenhaute zal veel geld aan u verdienen, maar hij zal uw belangen behartigen alsof het zijn eigen belangen zijn. Het zijn trouwens ook zijn eigen belangen. Bovendien zal hij  goed voor uw welzijn zorgen. Of in elk geval veel beter dan eender welke vreemde ‘investeerder’. Net zoals ik liever heb dat mijn geliefde voetbalclub Antwerp in handen is van een Vlaamse zakenman dan van één of andere pipo uit Qatar, raad ik u aan voluit voor onze eigen Vandenhaute Wouter te gaan.

Ook voor Wouter Vandenhaute heb ik een advies.  Het is absoluut niet verboden geld te verdienen met Rayane Bounida. Gelieve er wel goed voor te zorgen. Wat dat laatste betreft, ben ik vrij zeker van mijn stuk.

Ten tweede, verander die belachelijke naam ‘Let’s play’. Zoek iets origineler, u kan dat namelijk. Wie ‘Woestijnvis’ kan uitvinden, mag de lat iets hoger leggen dan ‘Let’s play’.

En ten derde, als u de mannen van de Vlaamse of nationale overheid aan de deur krijgt en ze slaan u om de oren met decreten en wetten, laat hen dan deze column lezen. 

Geen dank. ’t Is niets. ’t Is graag gedaan!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.