In The Long Run #1

Festina lente, oftewel alle begin is moeilijk

vrijdag 26/01
©Sarah Eycken

Beste sportieve lezer, vandaag start ik met een reeks over mijn loopavonturen. Omdat u mij nog niet zo goed kent, lijkt het me gepast u kort even mijn loopgeschiedenis toe te lichten. Mijn relatie met de sport was namelijk niet altijd even positief. Verderop leest u ook over de uitdaging die ik zal aangaan. 

©Sarah Eycken

Lopen: mijn eerste buis ooit

Het begon allemaal op de middelbare school, waar ik een haat ontwikkelde voor de jogmiddagen op de sportterreinen van Mariënborgh. Tijdens de talloze rondjes om het drassige voetbalveld ondervond ik dat mijn conditie ver onder nul lag. Iedereen die voor het eerst begint te lopen en over zijn limiet gaat, weet gewoon dat dat niet leuk is. Steek na steek in de milt proberen te negeren, gesprongen longblaasjes proeven, en uiteindelijk moeten opgeven omdat je sterretjes begint te zien. U kunt zich inbeelden dat ik simpelweg niet hield van lopen toen.

In het zesde middelbaar had ik – als eeuwige perfectioniste dan nog wel - op het kerstrapport mijn eerste buis ooit. U mag drie keer raden voor welk vak dat was. En dat enkel en alleen omdat de looptest de enige proef was die we afgelegd hadden.

 

In 2018 daag ik mezelf uit

Vanaf toen oefende ik meer naast de lessen en voelde ik voor het eerst vooruitgang. Ik begon lopen steeds toffer te vinden. Wanneer ik afstudeerde en naar de universiteit ging, bleef ik lopen, maar te onregelmatig. Het lieflijke Leuven krijgt daarvan de schuld (al heb ik daar geen spijt van). Samen met mijn mama en zus (wel regelmatige lopers) liep ik wedstrijden van 10 en 16 kilometer. De 16 km heb ik al vier keer gelopen, maar nog nooit op een manier waarop ik trots ben. Niet genoeg voorbereid en dus compleet uitgeput.

Dit jaar moet het anders. Op 11 maart loop ik 7 km tijdens de Urban Trail in Antwerpen en op 20 mei waag ik me aan de 10 Miles van Malle (16km), een van de vele Sporta-runs. Sportaredacteur en sportarts Peter Claeys raadt me aan om de schema’s van Start to Run te gebruiken. Ik start in week 7 van de 0-5 kilometer.

 

De eerste twee weken: heeft iemand mijn motivatie gezien?

Acht januari is het zover. Ik loop ’s ochtends vroeg, met maar één andere (veel snellere) loopgenoot. Daarna voel ik me goed, trots dat ik opnieuw loop en iets doe wat goed voor me is, zowel mentaal als fysiek. Zorgen voor jezelf is underrated! De rest van de week trek ik mijn loopschoenen helaas niet meer aan. Ik heb hoofdpijn en mijn schouders en nek zitten vast. Misschien zit mijn beginnersstress er voor iets tussen?

Vorige week ging ik er opnieuw voor. Twee keer doet het lopen me echt deugd, dankzij het goede gezelschap van mijn vriend. In het weekend moest ik een derde keer gaan lopen om de week te vervolledigen, maar het werd een luie zondag lekker warm binnen…

Alle begin is moeilijk, maar ik beloof me te herpakken, al vergeet ik de wijze woorden van de norbertijnen te Tongerlo niet: festina lente. Tot binnen twee weken!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.