Moeten sporters zaaien in de winter om te oogsten in de zomer?

De mythe over lange, winterse duurtrainingen

maandag 20/02

Het is een aloude overtuiging in de sportwereld dat lange duurtrainingen in de winter de ultieme basis vormen voor een optimale lichaamsconditie in de zomer. Dat is een misvatting. Als het op training aankomt, primeert de kwaliteit op de kwantiteit. Vele sporters trainen in we winter en stellen daarna vast dat ze geen progressie maken.

Waarom lange duurtrainingen in de winter nergens voor nodig zijn: 

- de frequentie van je trainingen is belangrijker. Probeer minimum drie keer per week kort te sporten. Zo verdeel je de trainingsprikkel voor je lichaam over de week. Drie korte trainingen zijn beter dan één korte, één lagen of slechts één hele lange.

- een intense training prikkelt je lichaam effectiever om zich te verbeteren. Train gerust kort en intensief trainingen, wissel het intensieve deel allee tijdig af met een rustige activiteit. Beginnende sporters zouden best 65% of meer van hun training rustig invullen, gevorderde sporters minimum 50%. Ga je bijvoorbeeld als beginner een uur spinnen, dan beperk je de zware inspanningen tot ongeveer 20 minuten. 

- varieer! Afwisseling is de sleutel tot verbetering. Als je altijd hetzelfde doet, dan geraakt je lijf daaraan gewend. Denk maar eens hoe stijf je kan zijn nadat je je hebt gewaagd aan een nieuwe sport die ongewone spieractiviteit vergt. Doorbreek je beweegpatroon en diversifieer je duurtrainingen met krachtoefeningen of explosieve inspanningen. 

- je hebt meestal tijd genoeg voor lange duurtrainingen zodra het beter weer wordt. De basis van de fysieke progressie blijft de uithouding. Je lijf zal dus snel beter worden van lange duurinspanningen, maar daarom hoef je ze zeker geen heel jaar te doen. 

Als je lange duurtrainingen wil en kan doen in de winter, is dus zeker een optie, maar wees er spaarzaam mee en zorg ervoor dat je lichaam fris en klaar voor actie blijft.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.