OMKOPERIJ 2.0

donderdag 28/04

Een mens kan maar beter voor zijn zwakheden uitkomen. Zo ben ik supporter van the Royal Antwerp Football Club. Stamboeknummer 1. De Bosuil.

Hebt u dat gezien, vorige week woensdag op de televisie? In de frisse lentezon: niet tientallen, niet honderden, maar duizenden mensen, aanschuivend voor de poorten van het stadion. ’s Ochtends, om half negen. (Een zure merkte op twitter op: “Moeten die niet gaan werken?”. Maar wij doen niet mee aan zurigheid).

Te koop : nog enkele tickets voor een match in de tweede voetbalklasse, tien dagen later. Heerlijke waanzin.

Antwerp zou kampioen spelen. Dachten we. Het recept was simpel. Twee gelijke spelen volstonden. Eerst bij Union en nog eens, thuis, tegen Eupen. 

Die laatste match wou niemand missen. De zoektocht naar een ticket voor die match, weg uit de hel van tweede klasse, verbond de massa. Het vooruitzicht op een feest. Antwerpse hoop in bange dagen.

Vier dagen later, zondagnamiddag, was er van lentezon geen sprake meer. Winterse buien waren ons deel. En Antwerp verloor op Union na een oerslechte match. Plots moest er gewonnen worden tegen titelkandidaat Eupen, op die laatste speeldag. Een scenario waarop elke rood-witte fan hoopt, maar waarin weinigen geloven…

Een slecht lief is het, den Antwerp. Een die zich alles kan veroorloven

Een slecht lief is het, den Antwerp. Een die zich alles kan veroorloven. Ze blijft haar minnaars bedriegen, ze blijft haar minnaars uitlachen. Al een dikke twintig jaar intussen. En wij, blinde verliefden, blijven zot zitten van dat ene slechte lief. Altijd weer, tegen beter weten in.

We moeten in al onze verliefdheid eerlijk zijn. Als we zaterdag niet winnen tegen Eupen heeft Antwerp de promotie naar eerste klasse niet verdiend en is Eupen de juiste kampioen. We moeten naar onszelf kijken. Thuis verliezen tegen Lierse? Tot daar aan toe. Maar tegen Lommel? Zou niet mogen. En tegen Seraing? Een bende kloefkappers zijn we.

Maar bon, voetbalmirakels zijn goedkoop, dus leven we op hoop. Je weet maar nooit dat we in een kolkende Bosuil toch die Eupenaars wegtikken.

De Belgische Voetbalbond? Never a dull moment!

Dachten we. Want dat was zonder de faryzeeërs der Belgische Voetbalbond gerekend. Die vinden het plots nodig een nepclub (WS Brussel), in handen van een heel erg foute man (Biko), zonder supporters, zonder stadion en zonder licentie, twee punten extra toe te kennen. Kwestie van ook eens een originele move te doen.

De Belgische Voetbalbond? Never a dull moment!

O ja, de wereld- en voetbalvreemde heren verzinnen ook een argumentatie voor hun beslissing. Seraing heeft, een half jaar geleden, een speler ten onrechte opgesteld in een match tegen WS Brussel. Eindstand 1-1, maar na klacht omgezet in een forfaitnederlaag. Dus verliest Seraing een punt en krijgt WS er twee bij. Hocus pocus pats, en Brussel is plots de nieuwe leider in de tweede klasse. Zes maanden over nagedacht! 

Hocus pocus pats, en Brussel is plots de nieuwe leider in de tweede klasse. Zes maanden over nagedacht!

Paul Bistiaux, de legendarische secretaris van de Royal Antwerp Football Club, noemde de eindronde in Tweede Klasse ooit corrupter dan de strapatsen van de Albanese maffia. Diezelfde voetbalbond die Bistiaux na zijn uitspraak banbliksemde, heeft nu zélf het nieuwe omkopen bedacht.

Omkoperij 2.0: men benadere een tegenstander en make een deal met hem : “Jullie stellen een niet-gerechtigde speler op. We spelen allebei onze match alsof er niets aan de hand is. Mochten jullie toch winnen zijn de punten (weliswaar zes maanden later) voor ons (en betalen we jullie dik)”. Dat we daar niet eerder op gekomen zijn!

’t Is niet dat de supporters zin hebben in vreemdgangerij. Maar wij van Deurne-Noord kijken ook al eens met belangstelling naar wat er aan de andere kant van ’t Stad gebeurt. Meer bepaald in Wilrijk.  Daar speelt de lokale vereniging (geannexeerd door Kielse ratten) van ’t weekend waarschijnlijk kampioen in de derde klasse. Onze welgemeende felicitaties overigens. Als beloning promoveert Wilrijk-Beerschot vanuit de derde klasse naar … de derde klasse.  Only in Belgium, mevrouw, mijnheer!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.