Operatie Dode Handen

De moord op een onderzoeksjournalist in de sport

maandag 06/05

Ahmed Hussein-Suale (° Accra 5 december 1967 – † Accra 16 januari 2019). Zonder het seintje van een paar Britse en Nederlandse collega’s zou het overlijdensbericht ons ook niet veel gezegd hebben. Correctie: volstrekt niets. Knap schandelijk, want Hussein-Suale was nota bene een collega-journalist en hij stierf bovendien op het slagveld van de onderzoeksjournalistiek in de sport.

Een moord die de Vlaamse pers níet heeft gehaald, wat zullen we nu meemaken? En nog opmerkelijker: criminaliteit gelinkt aan voetbal, en geen duidingswijsneus die heeft zitten gnuiven en kapittelen, niet geremd door gebrek aan kennis van zaken. U weet wel, zo’n type dat niet eens weet hoe je ‘Antwerp’ uitspreekt – nee, niet ‘Entwéurp’ op zijn Engels – maar later beweert dat hij al zijn hele leven supporter is van een even traditierijke eersteklasser uit een andere stad. Waar niemand ooit iets van heeft gemerkt, tot hij voor het eerst op een kieslijst stond in die stad. Maar Terzake. Pardon, ter zake.

Onderzoeksjournalist Ahmed Husein-Suale (°1967 - † 2019)

Het is intussen al maandenlang oorverdovend stil rond wat er is gebeurd op de dag waarop Ahmed Hussein-Suale in Accra, de hoofdstad van zijn geboorteland Ghana, terug naar huis rijdt na een bezoek aan een zieke neef. In Afrika kennen ze hem al langer als een journalist die undercover durft te gaan in de meest sinistere marges van de samenleving. Sinds zijn samenwerking met de BBC voor een reportage over rituele moorden en organendiefstal kennen ze zijn werk ook in de blanke Angelsaksische wereld.

Bijna honderd voetbalofficials bleken corrupt te zijn. Onder hen een ref die aangeduid was voor het WK en een prominent lid van de FIFA

In 2018 is Hussein-Suale incognito ondergedoken in een van de ranzigste krochten van het voetbal. Hij is teruggekomen met een rugzak vol bewijzen van grootschalige corruptie. De ene Ghanese scheidsrechter na de andere bleek bereid zich te laten omkopen. In totaal zeventig (70!) refs gingen in op Hussein-Suale’s fictieve aanbod tot matchfixing. En dat was nog maar het begin. In totaal bijna honderd Afrikaanse voetbalofficials bleken corrupt te zijn. Onder hen een Keniaanse ref die aangeduid was voor het WK in Rusland én Kwesi Nyantakyi, voorzitter van de Ghanese voetbalbond en prominent lid van zowel de Afrikaanse voetbalbond CAF als van wereldvoetbalbond FIFA.

Nyantakyi werd de laan uitgestuurd als bondsvoorzitter en moest zijn vicevoorzitterschap van de CAF inleveren. En om maar te zeggen hoeveel stront er aan de knikker was: de FIFA, niet meteen de meest doortastende organisatie op dit vlak, schrapte zijn zitje in zijn Uitvoerend Comité (FIFA Council) en legde hem een levenslange schorsing op. De Ghanese voetballiefhebbers waren in de wolken, Nyantakyi’s machtige vrienden iets minder.

Bàm-bàm-bàm, drie schoten, twee in de borst, één in de halsstreek…

Kennedy Agyapong, omstreden politiek zwaargewicht in het parlement en steenrijk zakenman van wie niemand goed weet waar zijn fortuin vandaan komt, sprak zijn contacten aan. Eerst om de identiteit te achterhalen van de tot dan nog anonieme journalist die zich had uitgegeven voor omkoper. En daarna om op tv te onthullen om wie het ging en waar Hussein-Suale woonde. Waarna hij bij een schermbrede foto van de journalist schuimbekte: ‘Als u deze man ergens tegenkomt: sla hem neer, geef hem klappen! Wat er ook gebeurt, ik betaal!’

In zijn laatste bericht legde Hussein-Suale via WhatsApp de link tussen de (voetbal)maffia en de hoogste kringen: ‘De criminelen die mij opjagen zijn verbonden met de machthebbers in Ghana. Ze kunnen doen wat ze willen, en ze komen ermee weg.’ Inclusief vandaag nog steeds niet geïdentificeerde mannen op motorfietsen op hem afsturen wanneer hij terug naar huis rijdt na het bezoek aan zijn neef. Bàm-bàm-bàm, drie schoten, twee in de borst, één in de halsstreek, RIP lastige nieuwsgierigaard met een perskaart.

‘Ikzelf en mijn familie zijn met de dood bedreigd.’ Aldus de Portugees Rui Pinto, al dan niet het grote brein achter de Football Leaks, die onder meer Cristiano Ronaldo en Manchester City in nauwe schoentjes brachten. Wie durft er nog schamper over te doen, na wat Hussein-Suale overkwam? En onversneden genieten van een streep in de winkelhaak? Bwa…

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.