PASSIONELE MICH

maandag 04/06
©isosport

Michel Preud’homme wordt de nieuwe trainer van Standard. Michel Preud’homme wordt technisch directeur van Standard. En Michel Preud’homme wordt ondervoorzitter van Standard. Kwatongen beweren dat Michel Preud’homme ook een gratis abonnement voor de thuiswedstrijden van Standard krijgt, maar dat laatste is niet officieel bevestigd. In elk geval, proficiat Michel Preud’homme!

Michel Preud’homme heeft dan ook een enorme verdienste. Een verdienste die in de 21ste eeuw in geen enkel CV mag ontbreken. Michel Preud’homme, beste lezer, heeft namelijk passie. Tegenwoordig moeten ook poetsvrouwen en -mannen passie voor hun job uitstralen, anders krijgen ze geen (onderbetaalde) baan. Topmannen of -vrouwen van voetbalclubs, die moeten passie in het kwadraat hebben. (Ze moeten dat niet direct uitstralen, anders kon Roberto Martinez het al voor de start van het WK schudden).

©isosport

Passie verklaart alle carrièremoves. Vroeger was ‘toe zijn aan een nieuwe uitdaging’ voldoende reden voor een nieuwe baan. Dat was vóór HRM-pipo’s de term ‘uitdaging’ vervingen door ‘passie’. Preud’homme heeft passie te koop. Hij heeft zoveel passie dat hij ei zo na trainer werd van Bordeaux. In januari was dat. Maar dat ging niet door, omdat Bordeaux onvoldoende geld had om aan de financiële passie van de kandidaat-trainer te kunnen beantwoorden. Gelijk heeft hij, wie luistert nu niet naar zijn eigen geldelijke passies?

Michel Preud’homme als coach van de Rode Duivels? Jammer dat het niet doorgaat, want dat was lachen geweest!

Nadat hij te duur bleek voor Bordeaux circuleerde Preud’hommes naam maandenlang als kandidaat-trainer van de Rode Duivels. Je weet maar nooit dat we in Rusland geen wereldkampioen worden. Die kans is klein, maar toch. Michel Preud’homme als coach van de Rode Duivels? Jammer dat het niet doorgaat, want dat was lachen geweest. Met voetballers die allemaal onder toptrainers in de Premier League of in Spanje of Italië, of in China godbetert, spelen. ‘Michel wie?’, zouden de meeste van die Rode Duivels vragen. En dan zouden de bondsbonzen zeggen: “Hela, Michel Preud’homme is ooit een internationale topkeeper geweest”. Waarop de Rode Duivels zich ongetwijfeld zouden afvragen waarom ze nog nooit van die vreemde man gehoord hadden. En of hij dan als coach al iets had bewezen in internationale topcompetities. Ja hoor. Hij pakte met Twente de Hollandse Beker, en met Al Shabab (Saoedi-Arabië zelfs!) werd hij landskampioen. Toen kwam de magische passionele man naar Brugge. En slaagde hij er zelfs in om na drie jaar al met Club kampioen te worden. Wow! Ivan Leko had daarvoor maar één seizoen nodig, maar die had gewoon geluk, het kan niet anders.

Helaas, volgens alle statistieken worden we in Rusland wél wereldkampioen. De voetbalbond is zo zeker dat ze het contract van Martinez al voor de start van het WK verlengde. Geen Preud’homme dus als bondscoach. Toemetoch…

Enfin, nu kan Passionele Michel naar Standard. Waar hij dus alle touwtjes in handen heeft.  Een te grote machtsconcentratie, da’s vaak de dood van organisaties, schrijven nobelprijswinnaars al decennia. Want macht corrumpeert, altijd. Maar die nobelprijswinnaars vergeten één zaak: de passie van Michel.

Standard had nochtans al een passionele trainer. Ricardo Sa Pinto. Die was zo passioneel dat het hilarisch en pathetisch werd. Het was altijd lachen met Ricardo. Kreeg een plastic bekertje tegen zijn enkel en er kwamen vijf MUG-teams bij te pas om hem te reanimeren.  Sa Pinto bezorgde Standard wel de beker en speelde in de play-offs vanuit een verloren positie bijna kampioen, maar da’s een detail. Preud’homme gaat ongetwijfeld beter doen.  Want Michel heeft een ander soort passie. Een venijnige en agressieve soort passie. Maar ‘t zijn zure voetballiefhebbers die daarom malen.

Standard zal in het voetbalseizoen 2018-2019, nadat de Rode Duivels dus wereldkampioen zijn geworden, na tien speeldagen op de veertiende plaats staan met vijf punten. Dat wordt crisisberaad in de bestuurskamer. Met als centraal agendapunt: behoudt de ondervoorzitter van Standard, behoudt de technisch directeur van Standard, het vertrouwen in de trainer van Standard?

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.