Russische atleten verzot op medicatie, bedoeld voor de potentieverhoging van varkens

Hoe Meldonium in sportmiddens wordt misbruikt

dinsdag 17/05

De eerste maanden van 2016 regent het positieve dopinggevallen. Zonder uitzondering gaat het over Oost-Europese sporters of sporters met roots in Oost-Europa, onder wie Maria Sharapova. Ze worden allen betrapt op het gebruik van Meldonium. Als dit zo’n wonderproduct is, waarom nemen westerse sporters het dan ook niet? En waarom worden er zoveel atleten betrapt als men weet dat dit product  sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst prijkt?

Meldonium wordt in Letland geproduceerd. Aanvankelijk is het bedoeld voor dieren, onder andere om de voortplanting van varkens te verbeteren. Pas later blijkt het medicijn ook nuttig voor hartlijders en mensen met een gedaalde doorbloeding van de hersenen. Ook het Sovietleger maakt tussen 1979 en 1989 gebruik van Meldonium om de soldaten in het Afghaanse berglandschap beter te doen presteren. Meldonium pretendeert immers de capaciteit van het zuurstoftransport doorheen het lichaam te verhogen. Altijd handig als je met zware rugzakken door het Afghaanse berglandschap moet lopen op zoek naar de vijand.  

Momenteel wordt Meldonium vooral gebruikt om mensen met een slechte doorbloeding van het hart of de hersenen te helpen. Tevens kan het ook ingezet worden om het immuunsysteem te ondersteunen, maagzweren te genezen, oogletsels te verhelpen, luchtweginfecties te bestrijden en zelfs alcoholisten te helpen door de ontwenningsverschijnselen te beperken. U ziet het, een multifunctioneel geneesmiddel met inderdaad wel wat potentieel om de prestaties van sporters te verbeteren… ook al ontbreken hiervoor wel de wetenschappelijke bewijzen.

Meldoinium is een multifunctioneel geneesmiddel met inderdaad wel wat potentieel om de prestaties van sporters te verbeteren… ook al ontbreken hiervoor wel de wetenschappelijke bewijzen.

Omdat het WADA ook niet van gisteren is, wordt in 2015 –in het kader van het WADA Monitoring Program- het gebruik van Meldonium opgespoord, zonder dat hierop al sancties van toepassing zijn. In dit programma wordt trouwens ook het gebruik van tramadol, de pijnstiller die ervan verdacht wordt valpartijen in het wielerpeloton te veroorzaken, in het oog gehouden. Meldonium weet de aandacht te trekken tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Londen 2012. Maar liefst vijf deelnemende landen geven de invoer en het bezit van dit medicijn aan om het op legale wijze te gebruiken bij atleten.

In 2015 vinden de Europese Spelen plaats in Bakoe. Dit is een uitgelezen kans om te checken hoe het gesteld is met het gebruik van Meldonium en dit door ter plekke gerichte dopingcontroles uit te voeren. Zoals beschreven op de site van het British Journal of Sports Medicine kan dit op drie manieren.

Ten eerste moeten de atleten bij een dopingcontrole altijd opgeven welke medicaties en voedingsupplementen ze de laatste 7 dagen hebben ingenomen. Tijdens de Spelen zelf worden er 662 controles uitgevoerd, bij 80% hiervan verklaart de atleet een medicijn of voedingsupplement gebruikt te hebben in de week voor de controle. 23 van de 662 gecontroleerde atleten (3,5%) geven aan Meldonium ingenomen te hebben. Onder hen bevinden zich 13 medaillewinnaars.

Ten tweede moeten de nationale olympische teams opgeven welke medicaties ze importeren. Slechts 2 landen vermelden hierbij Meldonium. Nochtans verklaren atleten uit 6 verschillende landen op de formulieren die ze invullen bij de dopingcontrole het gebruik van Meldonium. Dit wil zeggen dat de nationale olympische teams niet altijd op de hoogte zijn van het medicatiegebruik van de individuele atleten of dat ze het gewoonweg niet aangegeven hebben.

Ten derde hebben we natuurlijk de resultaten van de onderzochte stalen. Maar liefst 8,7% van de onderzochte urinestalen testen positief voor Meldonium. 43 van de 66 atleten met een positief resultaat “vergeten” het gebruik van Meldonium in de laatste 7 dagen op te geven. Een gebrek aan eerlijkheid of geheugen?

Deze cijfers spreken voor zich. Meldonium wordt door een grote groep atleten gebruikt. Aangezien de medische redenen om deze medicatie voor te schrijven de bescherming van het hartspierweefsel en het vermijden van zuurstoftekort zijn, is het duidelijk dat bij een gezonde populatie van jonge atleten deze medicatie niet therapeutisch gebruikt wordt. Ze wordt eerder gebruikt met de bedoeling om het herstel te bevorderen of de prestaties te verbeteren. Dit is natuurlijk niet in overeenstemming met de geest van de sport en daarom heeft het WADA beslist om Meldonium op de lijst van de dopingproducten te zetten, met de gekende gevolgen. 

Meldonium wordt eerder gebruikt met de bedoeling het herstel te bevorderen of de prestaties te verbeteren. Dit is natuurlijk niet in overeenstemming met de geest van de sport!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.