Sport, live op de radio!

Bonus en tonus voor lichaam en geest

maandag 01/04

Misschien kan het toch geen kwaad meteen een mogelijk misverstand weg te strepen. Nee, we zijn letterlijk – en ook figuurlijk, hopen we – nog lang geen oude zaag. We waren er destijds gewoon vroeg bij. En nee, deze column drijft niet op romantiek, laat staan op nostalgie. Heel erg integendeel zelfs, want wie zich ook nog herinnert hoe het vroeger écht was, die wil daar net zoals wij vooral níet naar terug.

Een terugblik voor wie zich er niets kan bij voorstellen (jong van leeftijd) en voor wie zich spontaan (jong van hart) alleen maar de leuke kantjes herinnert. Over hoe het eigenlijk zat met sport op televisie, live én samenvattingen, kunnen we het misschien een andere keer hebben. Hier en nu volstaat een welgemeend: ‘Knudde in het kwadraat!’

Wijlen Jan Wauters

En op de radio? Laten we er voor het vergelijkend gemak de voetbalverslaggeving in de jaren zeventig bijnemen. De meeste wedstrijden in Eerste Klasse werden – echt waar (nog jong in leeftijd)! – allemaal tegelijk op zondagnamiddag gespeeld, met aftrap om drie uur. Wat ook moeilijk anders kon, want er waren meer clubs zónder stadionverlichting dan mét. En inderdaad (eeuwig jong van hart), dat waren de tijden van de taalpareltjes van Jan Wauters.

‘Ik hoor haar stem alleen voor mij / De rest denk ik erbij’ - Stef Bos (De Radio)

Maar die waren slechts heel erg met mate te degusteren. Uit angst dat de supporters niet meer naar de stadions zouden komen, liet de Voetbalbond namelijk alleen live-flitsen toe van de tweede helft. Als supporter kon je bovendien ook maar beter hopen dat Wauters op de tribune zat voor de wedstrijd van jouw club. Hij kreeg als enige de ruimte om meer te doen dan hapsnap doelpunten beschrijven en hij had doorgaans een prima verbinding. In tegenstelling tot andere verslaggevers ter plaatse zoals Bob Deps op Cercle Brugge en Club Luik-habitué Clem Vanwonterghem die geweldig hun best moesten doen om verstaanbaar te zijn via vaak krakkemikkige telefoonlijnen.

Ruis op die lijn of even helemaal geen verbinding meer? Brute pech voor de luisteraars, want in de studio hadden ze ook geen flauw idee van wat er op dat veld gebeurd was. Zelf de live-flitsen gemist? Dan was er maar één en slechts één manier om te weten te komen hoe de match afgelopen was. Wachten op het eerstvolgende BRT-radionieuws. Andere zenders waren er niet, laat staan andere mediakanalen.

Klopt, hé (jong van hart)? En wie zou daar in ’s hemelsnaam naar terug willen (iedereen)?

‘And everything I had to know / I heard it on my radio’ - Queen (Radio Gaga)

Vergeet dus de oude tijd, want die was helemaal niet zo goed. Maar – fast forward naar 2019, en dat is waarvoor we u graag warm willen maken – omarm wel eens de hedendaagse versie van wat er zo spannend en opwindend aan was. Geniet heel bewust van het schuilen voor de intussen zo vertrouwd en vanzelfsprekend geworden beeldenstorm op kleine en grote schermen. Kies met de volle goesting voor topsport op de radio en leg samen met uw smartphone alle instantbeelden opzij van goals van Rayo Vallecano of FC Emmen tegen Alavés of De Graafschap. Want zeg nu zelf, is dat het haast volautomatische staren waard?

En bovendien, welke beelden van een omhaal-deklat-binnen of een splijtende demarrage op kasseien zijn mooier dan het verwachte wonder dat uw verbeelding u influistert? De beelden zijn beschikbaar, ze gaan heus niet meer voorgoed weg zoals vroeger en u kunt er dus naar kijken wanneer u maar wil. En is het niet zoals met het vooruitzicht van een gastronomisch verwennerijtje? Ernaar uitkijken maakt het uiteindelijke genot alleen maar groter. Toch?

Toegegeven, de lokroep van beeld-hier-en-nu is oorverdovend. En eerlijk is eerlijk, we gaan niet met een steen werpen, want we zijn zelf ook niet zonder zonde. Maar toch, en warm aanbevolen: leg uw sportbeleving af en toe helemaal in de handen van Sporza Radio. Hop mee van stadion naar sportzaal met presentator Gert Geens, Christophe Vandegoor, David Naert, Tom Vandenbulcke… Laat u tijdens de ontknoping in Play-off 1 of bij de klassiekers live meeslepen van strafschopgebied naar secteur pavé. Tril mee in de tribune met Peter Vandenbempt, Tom Bauwedeweel… Dokker mee op de motor met Carl Berteele, rausch met Steffi Merlevede rond in de Formule I, live naar de triatlon met Dirk Gerlo…

Invisible airwaves crackle with life / Bright antennae bristle with the energy / Emotional feedback / on a timeless wavelength’ - Rush (The Spirit of Radio)

En dat allemaal vanuit uw luie zetel? Dat kan en mag, zeker op een zondagnamiddag. Maar het kan ook anders. Bijkomen van uw eigen Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen van de dag voordien met de doortochten over de Muur, de Oude Kwaremont, de Taaienberg live in uw koptelefoon! Nog een laatste inspanning op de rollen of de spinningfiets met de finale van Parijs-Roubaix knalhard door de speakers! Push-ups en andere fitnesstelramen in uw hoofd aftikken simultaan met de laatste minuten in die twee wedstrijden waarin beslist wordt over Play-off 1 of 2! Volstrekt onschuldige stress met instant ontlading!

Gewoon doen en – het geldt nu al voor ons en, weten we haast zeker, straks ook voor u – graag gedaan!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.