“Toon Claes stelt zich op buitengewone wijze ten dienst van Vlaanderen”

Sporta-bestuurder wordt door Vlaamse regering gehuldigd als ‘Verdienstelijke Vlaming’

donderdag 12/07

Gisteren, op de Vlaamse feestdag, ontving Toon Claes uit handen van minister-president Bourgeois en minister van Sport Muyters een ereteken, omdat “hij zich op buitengewone wijze ten dienste heeft gesteld van de Vlaamse samenleving”. In hun toespraak werd de vermaarde sportarts niet alleen geprezen voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van Sporta, maar ook voor zijn inspirerende rol in de Vlaamse sportparticipatie en zijn bijzondere bekommernis voor mensen met een beperking.

Een van de grootste verdiensten van Toon Claes is dat hij als diensthoofd Orthopedische Heelkunde in het AZ Herentals de Kempen op de wereldkaart heeft geplaatst. Vanuit alle windstreken strijken internationale topsporters in zijn operatiekwartier neer om zich van een blessure te laten verlossen.

Minstens zo prijzenswaardig is echter zijn strijd tegen de toenemende beweegarmoede in Vlaanderen. Door zijn medische opleiding en zijn ruime ervaring als loper, fietser en snowboarder kent hij als geen ander de positieve impact van sportbeoefening op de gezondheid en de levenskwaliteit. Vanuit die optiek voelt hij het als een plicht om zoveel mogelijk mensen te motiveren om op tijd en stond het sporttenue aan te trekken. Zijn voorkeur gaat uit naar fietsen, omdat deze sportdiscipline door iedereen -zowel individueel als in groep- te allen tijde kan worden beoefend. Bovendien is de lichaamsbelasting gering en omgekeerd evenredig met de plezierbeleving. Dus bedacht Toon Claes in 2004 de beweegcampagne ‘Mon Ventoux’, waarbij jaarlijks zo’n 2.500 fietsers van alle maten en gewichten zich door Sporta laten begeleiden naar de top van de legendarische Mont Ventoux. Eerder lag hij mee aan de basis van de ‘start-to-run’-acties en de introductie van nordic walking op de Vlaamse wandelwegen.

Eind vorig jaar gaf Toon Claes zijn sjerp van Sporta-voorzitter door aan Karel Van Eetvelt. Hij blijft wel lid van de Raad van Bestuur. Daarnaast fungeert hij als bestuurder van To Walk Again, een organisatie die zich met een innovatief sport- en revalidatieaanbod richt op mensen met een beperking en sinds kort is gehuisvest in een gerenoveerde vleugel van zijn AZ Herentals. Aan deze kansengroep een ideaal kader bieden om op aangepaste wijze ten volle van lichaamsbeweging te genieten, is trouwens zijn tweede stokpaardje.

In totaal reikte de Vlaamse regering 14 eretekens uit. Bij de uitverkorenen: cardioloog Pedro Brugada, weervrouw Jille Peeters, radiomonument Lutgart Simoens en schrijver Gaston Durnez.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.