Van chocolade word je slimmer, toch?

Dokters stellen in boek hardnekkige gezondheidsmythes aan de kaak

donderdag 01/03

De kans is groot dat u de stelling in de titel van dit artikel al eens ergens gelezen of gehoord hebt. Het is namelijk een van de vele gezondheidsmythes die via de media bij u terechtkomen en niet altijd even waar zijn. Met hun boek “Van chocolade word je slimmer” willen Dr. Marleen Finoulst en Dr. Patrik Vankrunkelsven de opvallendste mythes in context plaatsen en al dan niet ontkrachten.

In het voorwoord haalt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, een belangrijk probleem van deze tijd aan: als we met een vraag over onze gezondheid zitten, zullen we eerst online het antwoord zoeken. Meer dan 9 op 10 Belgen raadpleegt “dokter Google”, vermeldt ook Marleen Finoulst, coördinator van de website Gezondheid-en-Wetenschap.

Dat zou op zich geen probleem zijn, ware het niet dat “uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gezondheidsinformatie op het internet fout, overdreven, commercieel getint of achterhaald is.” Niet gericht zoeken op het internet naar een antwoord op uw medische vragen mondt vaak uit in de vaststelling dat u een tumor heeft (met welke kwaal u ook worstelt).

Naast het internet spelen ook de media te vaak een misleidende rol. Ofwel overdrijven ze zelf bevindingen, ofwel schuiven de onderzoekers de media bepaalde vaststellingen zonder context toe, om zo meer aandacht te krijgen en fondsen te werven voor verder onderzoek.

"Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gezondheidsinformatie op het internet fout, overdreven, commercieel getint of achterhaald is" - Dr. Marleen Finoulst

Wat moet u dan wel geloven?

Marleen Finoulst wijst op het risico daarvan met een voorbeeld over vaccinaties tegen mazelen: “Stel dat je als jonge ouder het bericht gelooft dat het mazelenvaccin autisme veroorzaakt, je daarom met de beste bedoelingen je baby niet laat vaccineren, maar het later hersenschade oploopt bij een mazeleninfectie. Het zijn dingen die gebeuren: in mei 2017 belandden meer dan 400 mensen in Belgische ziekenhuizen met ernstige complicaties door mazelen. De helft van hen was niet gevaccineerd.”

Door de verwarring over gezondheidsberichten richtte het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM, met als huidige directeur Patrik Vankrunkelsven, co-auteur van dit boek en professor huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven) de website www.gezondheidenwetenschap.be op. Hier wordt het gezondheidsnieuws in de media opgevolgd en in de juiste context geplaatst. Op welk onderzoek is de bewering gebaseerd en wat kunt u daar echt uit afleiden? De leukste artikels van de website werden gebundeld in het boek “Van chocolade word je slimmer.”

 

Wordt u van chocolade nu echt slimmer?

En dan nu wat u echt wilde weten: wordt u van chocolade slimmer? Helaas, het onderzoek waarop de veronderstelling gebaseerd was, had weinig om het lijf. De auteurs zetten ons met beide voetjes weer op de grond: “Het enige dat we zeker weten over chocolade is dat het veel suikers en vetten bevat en een echte caloriebom is.”

“Van chocolade word je slimmer” legt duidelijk en eenvoudig uit waar bepaalde mythes vandaan komen en of ze een bron van waarheid hebben. Op die manier leert u kritisch te kijken naar sensationele uitspraken over gezondheid in de media. Indien u te weten wilt komen of twintig kopballen het geheugen beschadigen, elke dag koud douchen gezond is, een gekleurde bril helpt bij dyslexie, u nog eieren mag eten, mobiel bellen hersentumoren veroorzaakt, u lelijker wordt wanneer u te weinig slaapt…, dan weet u waar u terechtkunt.

Het boek “Van chocolade word je slimmer” wordt uitgegeven door uitgeverij Houtekiet en is te koop voor 19,99 euro.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.