Wat is het effect van fietsen op je geest?

Boek: “Leven in cadans: hoe je fietsend je hoofd verzorgt”

donderdag 23/08

“Mijn fiets voelt voor mij soms als een verlengstuk van mijn geest.” Martijn Veltkamp, psycholoog, auteur, maar vooral fietsfanaat, voelde zelf al wel dat fietsen zijn mentale welzijn bevorderde. In zijn boek “Leven in cadans: hoe je fietsend je hoofd verzorgt,” zocht hij uit hoe dat precies werkt.

Martijn Veltkamp is psycholoog, auteur van “De verborgen motor” (2015) en eigenaar van het bedrijf Hidden Motor, waar hij mensen begeleidt in prestatieverbetering, motivatie en gedragsverandering. “Leven in cadans,” zijn jongste boek, schreef hij voor iedereen die fietst, of dat nu op een stadsfiets, BMX of koersfiets is. Het boek is echter ook voor andere duursporters interessant, aangezien de positieve effecten van fietsen vaak ook daar optreden, aldus Veltkamp.

Fietsen en meditatie?

Het is heel boeiend dat Veltkamp in dit boek kiest voor een focus op de mentale voordelen van fietsen en in bredere zin sporten in het algemeen. Het blijft iets dat we wel voelen, maar natuurlijk niet kunnen zien, in tegenstelling tot de fysieke veranderingen die sport teweegbrengt. Via interviews met fietsers, eigen ervaringen en informatie uit onderzoek analyseert hij de verschillende manieren waarop fietsen een impact kan hebben op onze geest.

Hij bespreekt onder andere de invloed van buiten fietsen in de natuur, maar ook hoe peddelen je denkvermogen positief kan beïnvloeden en rust en scherpte kan brengen. Fietsen komt zo in de buurt van meditatie: “Wanneer je maar lang genoeg fietst en vermoeid genoeg geraakt, draait alles uiteindelijk slechts nog om waar je bent en wat je moet doen. Elke gedachte is daaraan gerelateerd. De wereld wordt simpel en overzichtelijk.”

 

Leven op het ritme van je fiets

Fietsen helpt ook bij het verwerken van onze emoties, vergelijkingsdrang en de steeds hoger wordende prestatiedruk en stressgehaltes van vandaag: “Door regelmatig op de fiets te springen, kun je stress verlagen en geef je je leven een rustig, stabiel ritme, vergelijkbaar met de cadans waarin je fietst.”

Opvallend is ook hoe diep de band met fietsen blijkt voor velen. Zo vertelt Marijn De Vries, voormalig profwielrenster, dat ze door het fietsen een andere vrouw geworden is: “Als je iets met je lichaam doet en hebt bereikt – daar kun je niets tegen inbrengen -, dan is dat féítelijk zo, dat je iets goed kan, dat je het hebt gedaan en aan jezelf hebt laten zien. Door te fietsen word je zelfverzekerder, ga je stevig in het leven staan.”

In “Leven in cadans” informeert Veltkamp de lezer op een vlotte en leesbare manier en wisselt hij anekdotes af met eigen bedenkingen en wetenschappelijke input. Conclusie: een interessant boek dat aanzet tot reflectie over de eigen sportbeleving en tot meer fietsen (of een andere vorm van sporten).

“Leven in cadans: hoe je fietsend je hoofd verzorgt” is een uitgave van Uitgeverij Lucht.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.