“We onderschatten wat ons lichaam fysiek aankan”

Interview met Saartje Vandendriessche

vrijdag 28/06

Saartje Vandendriessche, presentatrice en televisiemaker, kan niet zonder sport. In haar recentste boek “Tough Body Strong Mind” legt ze uit hoe ook jij kunt transformeren in een echte sportfanaat – ook als je het druk hebt! Ik kreeg van haar alvast enkele tips.

Je bent momenteel bezig met de opnames voor het tweede seizoen van “Op de man af”, waarin je het tegen bekende mannen opneemt in sportieve uitdagingen. Waarom wil je strijden tegen mannen? Hebben we als vrouwen iets te bewijzen in sport?

Saartje Vandendriessche: “Als vrouwen hebben we niks meer te bewijzen, hé. Vrouwen voor mij hebben al meer dan genoeg bewezen! In “Op de man af” vind ik het vooral interessant hoe je met een fysieke achterstand - mannen hebben 30% meer spierontwikkeling dan vrouwen - door hard te trainen en het mentale aspect aan te pakken, toch kunt winnen.”

Na het eerste seizoen van “Op de man af” bundelde je je ervaringen en lessen over motivatie en discipline in je boek “Tough Body Strong Mind”. Iedereen wilt een goed lichaam, maar toch is het moeilijk om sporten vol te houden… Waaraan ligt dat, denk je?

SV: “Ik denk eerst en vooral dat iedereen zijn eigen reden moet zoeken om te sporten. Wil je je fit in je vel voelen? Vind je het sociale aspect belangrijk of is het net een moment om alleen rust te vinden? Daarnaast is regelmaat heel belangrijk. Vandaag moeten we allemaal meedraaien in een ratrace en komen vaak afgepeigerd thuis. Sport is dan een van de eerste dingen die mensen laten vallen als ze weinig energie hebben… al denk ik wel dat die mensen hun plezier in sport nog niet gevonden hebben. Ik vind het zo spijtig als mensen enkel sporten om af te vallen en niet om ervan te genieten of zich beter en sterker te voelen.”

“Ik heb het te druk om te sporten” is inderdaad een vaak gebruikt excuus. Hoe doe jij dat als je het druk hebt?

SV: “Ik heb een druk leven en iedereen zal wel een bepaalde drukte hebben in zijn/haar leven. De vraag is: waarop focus je? Als mensen echt willen gaan sporten, moeten ze daar gewoon even hun focus op leggen. Als je van beweging je prioriteit maakt, dan zorg je ervoor dat daar sowieso tijd voor vrijkomt in je agenda.”

"Ik vind het zo spijtig als mensen enkel sporten om af te vallen en niet om ervan te genieten of zich beter en sterker te voelen"

Heb je een praktische tip om vlotter tijd vrij te maken voor sport?

SV: “Eigenlijk is het heel simpel. In “Tough Body Strong Mind” staan verschillende trucjes uitgelegd. Een van de beste is om zondagavond je agenda erbij te nemen en al je sportactiviteiten voor de komende week in te plannen. Dan staat het in je agenda en kun je er niet meer onderuit. Je hebt ruimte vrijgemaakt om te sporten en afspraken gemaakt met jezelf.”

Je haalde net al de ‘ratrace’ aan, eigen aan onze maatschappij vandaag. Is sport in tijden van drukte en stress extra belangrijk?

SV: “Ja, sport kan zeker rust brengen! Als ik ga joggen, is dat vaak drie kwartier lang in een bos. Het is een soort van meditatief bewegen. Je hebt even tijd om na te denken. Tijdens het fietsen krijg ik dan weer een soort ‘helicopter view’ en kan ik dingen overzien. Tijdens het sporten ben je gewoon even jezelf. Het is een soort pauzeknop die je induwt en je kunt even wat gas terugnemen. Ik denk dat mensen dat vandaag veel te weinig doen.”

Helpt sport je ook bij de verwerking van moeilijke periodes?

SV: “Ja, zeker! Soms voel ik me niet goed en dan ga ik sporten. Dat helpt echt. Aan de andere kant merk ik dat als je echt zwaar in het rood gaat tijdens het sporten, je emoties nogal snel komen bovendrijven. Het gebeurt dat er tijdens een moeilijke training tranen vloeien.”

Ben je perfectionistisch als je sport of soms te streng voor jezelf?

SV: “Ik ben wel streng voor mezelf, maar ik ben niet perfectionistisch. Dat zit gewoon niet in mij. Ik vind het belangrijk dat je bij sport echt je uiterste best doet en dat je doet wat je kunt, maar daarmee moet je het dan doen. Ik heb ook echt dagen waarop het niet gaat. Soms begin ik te lopen en keer ik gewoon terug. Dan beginnen doorduwen, is niet mijn stijl. Ik luister liever naar mijn lichaam. Heeft mijn lichaam het vandaag moeilijk, dan maak ik die training niet af. Dat mag ook, hé! Je mag eens een mindere dag hebben. Je mag eens falen. Ik heb daar allemaal geen probleem mee.”

In je boek “Tough Body Strong Mind” benadruk je dat als je wilt sporten, je het mentale aspect niet mag vergeten. Het wordt vaak onderschat. Waarom is het zo belangrijk?

SV: “Omdat ik zelf tijdens “Op de man af” heb gemerkt dat het bij een opgave voor 99 procent aan het mentale aspect lag. Wij onderschatten eigenlijk wat ons lichaam fysiek kan. Ik heb dat veel meegemaakt. Ik dacht dat ik echt niet meer kon, terwijl het gewoon het mentale was dat opgaf in plaats van het fysieke, en ik eigenlijk wel nog kracht over had. De vijand zit heel vaak tussen je twee oren en daar kun je aan werken. Als het allemaal goed zit in het hoofd, dan kun je jezelf echt tot het uiterste drijven en stappen vooruitzetten.”

Wat gebruik jij om jezelf door een dip te halen tijdens een wedstrijd? Heb je trucjes?

SV: “Bij mij werken krachtgevende gedachten heel goed. Ik ben iemand die enorm gefocust is op beloningen. Ik zeg bijvoorbeeld tegen mezelf: “Straks aan de eindmeet mag je een pintje drinken of krijg je een massage! Komaan we doen gewoon voort, nog even!” Dat zijn gedachten waarmee je jezelf stimuleert. Of: “Komaan, hé, jij kunt tegen die pijn!” “Pomp nu gewoon even door, jij kunt dat!” “Je bent sterk!” Wat ook helpt, is de dip normaliseren door tegen jezelf te zeggen: “Dat is normaal, dat hoort erbij!” Geef er niet te veel aandacht aan en weet dat die dip straks ook weer weg is.”

Je hebt een dochter, Mille (9). Vind je het belangrijk dat je haar motiveert om te sporten?

SV: “Ja, ik vind het wel belangrijk dat ze genoeg sport. Ik stimuleer dat, maar niet zonder dat ik haar ook het intellectuele of culturele aspect probeer mee te geven. Zo krijgt ze het beste van twee werelden.”

Sporten jullie ook samen?

SV: “Ja, als ik ga lopen, gaat ze vaak mee met de fiets. Ze heeft ook gevraagd om binnenkort eens met mij mee te gaan lopen. We zijn regelmatig buiten samen met twee en gaan vaak wandelen.”

Tot slot: je hebt in je leven al heel veel sporten uitgeprobeerd. Welke sport was de vreemdste?

SV: “De Red Bull Crashed Ice race schaatsen tijdens “Op de man af”, twee jaar geleden. Dat vond ik echt wel zottekeswerk!”

 

Het boek “Tough Body Strong Mind. Mentaal en fysiek sterk in 10 weken” wordt uitgegeven door Uitgeverij Houtekiet.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.